Muškarac osuđen na 108 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja sirijske djece

Dvadesetdevetogodišnji muškarac Erdal E. iz Turske osuđen je na 108 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja osmero sirijske djece u izbjegličkom logoru.

On je radio kao čistač u sanitarnim prostorijama u šatorskom logoru u Nizipu u pokrajini Gazientep u južnoj Turskoj. Sud u Turskoj proglasio ga je krivim za seksualno zlostavljanje osmero sirijske djece u toaletima u logoru u zamjenu za 1,5 do 5 turskih lira. Advokati koje je angažovao tražili su njegovo oslobađanje, navodeći da je krivična djela priznao pod prisilom policije.

Takve navode odbile su sudije u sudu u Nizipu, osudivši ga na 108 godina zatvora. Tužioci su prethodno tražili kaznu zatvora 289 godina. Humanitarne grupe upozorile su da su sirijska djeca koja žive kao izbjeglice krajnje izložena seksualnim zlostavljačima.

Logor koji je dom za 10.800 izbjeglica, obišli su međunarodni dostojanstvenici i naslanja se na drugi logor za sirijske izbjeglice koji je obišla njemačka kancelarka Angela Merkel u aprilu.

Turska je inače domaćin za 2,7 miliona izbjeglica koji bježe pred sukobima u susjednoj Siriji. Samo ih četvrtina živi u izbjegličkim logorima dok ostali žive u turskim mjestima i gradovima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*