Od ebole u Africi umrlo 467 ljudi

Broj umrlih čija smrt se pripisuje epidemiji virusa ebole u Gvineji, Liberiji i Siera Leoneu u ponedjeljak je bio 467 od ukupno poznatih 759 slučajeva zaraze, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Epidemija ove smrtonosne bolesti je već najveća i najsmrtonosnija do sada, prema WHO-u koji je ranije objavio da je umrlo 399 ljudi do 23. juna od 635 slučajeva.

Činjenica da je broj mrtvih porastao za 17 posto, a broj slučajeva za 20 posto za samo jednu sedmicu pojačava osjećaj hitnosti izvanrednog sastanka 11 zapadnoafričkih ministara zdravstva u Accri u Gani u srijedu i četvrtak, kojem je cilj koordinirati regionalnu reakciju.

WHO je rekao u saopćenju da širenju ove među najsmrtonosnijim i najzaraznijim bolestima pridonose tri glavna činioca.

To je pokapanje žrtava u skladu s praksom seoskih zajednica, gusta naseljenost oko glavnih gradova Gvineje i Liberije te komercijalne i društvene aktivnosti duž granica triju zemalja uključujući Siera Leone.

-Obuzdavanje epidemije zahtijeva snažan odgovor u ovim zemljama a posebno duž njihovih zajedničkih graničnih područja – navodi se u saopćenju, a prenosi Jutarnji.hr.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*