Šta sve doručkuju ljudi širom svijeta?

U zemljama kao što su Španija, Francuska i Italija doručak se sastoji od tosta ili nekog peciva uz šolju jake kafe, dok je, recimo, u Kini riječ o procesu poput večere, gdje je trpeza uvijek puna.

Kina – Tradicionalni doručak razlikuje su u dijelovima te zemlje, ali kombinacija pečenih štapića od testa i toplo sojino mlijeko najčešći je jutarnji obrok kod miliona Kineza. Popularne su i tople supe i male porcije kineskih jela.

Australija – Australijanci obožavaju vedžemajt – smeđu pastu od mješavine začina i povrća. Uz to unose u sebe i mnogo voća.

Brazil – Jaka kafa i mlijeko uz tanjir pun hljeba, sira i šunke. Jutarnje jelo je i supa napravljena od crnog pasulja i različitog mesa.

Kolumbija – Palačinke od kukuruza s puterom ili jajima, mesom i šunkom omiljeno je jelo Kolumbijaca.

Kuba – Tost s puterom uz kafu s mlijekom će se najverovatnije naći svakog jutra na stolu državljanina Kube.

Engleska – Doručak u toj kraljevskoj zemlji uključuje jaja, kobasice, slaninu, pasulj, pečurke i kuhani paradajz. Naravno, uz to ide tost hljeb.

Francuska – Tradicionalni doručak sastoji se od kafe, francuskog hljeba ili kroasana. Poput Kubanaca, hljeb ili pecivo umaču u kafu.

Njemačka – Svjež hljeb, hladno meso, lokalni sirevi, puter i džem uz kafu ili čaj uobičajene su stvari koje Nijemci preferiraju ujutru.

Indija – Razlikuje se od regije do regije, ali većinom serviraju tanjire s malim posudama u kojima se nalaze razna jela. Tradicionalni tanki hljeb poput palačinke i pirinač su obavezni.

Italija – Mnogi Italijani počinju jutro kapućinom i kroasanom sa džemom ili čokoladom.

Meksiko – Popularni obroci su čilakiles i uevos rančeros, ali riječ je o dosta jakim jelima. Opcija za laganiji doručak je pecivo uz kafu.

Japan – Supa miso, kuhani pirinač, povrće i proteini poput ribe ili japanskog omleta sadržaj su tradicionalnog doručka te istočnjačke zemlje.

Rusija – Male palačinke napravljene od kefira i brašna punjene sirom veličine biskvita.

Turska – Doručak se uobičajeno sastoji od hljeba, sireva, putera, maslina, jaja, paradajza, krastavaca, džema, meda i kajmaka. Obavezan je turski čaj.

Španija – Francuski baget sa paradajzom i tost sa margarinom – mnogi restorani nude taj izbor kao glavni doručak.

Južnoafrička Republika – Žitarice s toplim mlijekom uobičajeni su doručak stanovnika Južnoafričke Republike.

Koreja – Pirinač, supa, riba ili teletina.

Jamajka – Aki, vrsta voća koje izgleda poput umućenih i malo ispečenih jaja najdraži je doručak te nacije. Uz to jedu slanu ribu, svježe povrće i pečene bokvice.

Švedska – Sendvič sa ribom, hladnim jajima, sirom, majonezom i povrćem poput krastavaca i paradajza.

SAD – Jaja na oko, krompir, slanina ili kobasice zajedničko su svim regijama. Uz to idu slane ili slatke palačinke.

(Akta.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*