BiH dobila jugoslovenske nekretnine, slijedi prodaja

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o održavanju 17. sastanka Zajedničke komisije po pitanjima iz Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, saopćeno je danas iz Vijeća ministara BiH.

Na sastanku Zajedničke komisije, koji je započet 9. februara 2016. godine u Skoplju, a završen 4. i 5. aprila, usvojena je i potpisana Rezolucija. U Informaciji je konstatirano da je u dosadašnjem procesu raspodjele DKP imovine bivše SFRJ Bosna i Hercegovina dobila vrijednu imovinu, a da u predstojećem procesu prodaje, također, očekuje značajnu dobit zbog tržišnih cijena nekretnina.

Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo vanjskih poslova zaduženi su da u što kraćem roku osiguraju preduslove i organiziraju sastanak Ekspertske grupe za raspodjelu umjetničkih djela bivše SFRJ.

Ministarstvo finansija i trezora će sačiniti i Vijeću ministara dostaviti prijedloge odluka o zajedničkoj prodaji objekata koji su na osnovu Rezolucije Zajedničkog komiteta iz 2006. godine određeni za prodaju. Riječ je o stalnoj misiji pri UN-u u NewYorku, rezidencijalnom stanu u New Yorku, ambasadi u Bonu, ambasadi i rezidenciji u Tokiju i ambasadi i rezidenciji u Bernu.

Vijeće ministara BiH je, istovremeno, usvojilo Informaciju o provedbi Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i realizaciji zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se odnosi na razgraničenje zemljišta na kompleksu bivše SFRJ u Ankari i preuzimanje objekta Ambasade bivše SFRJ u Ankari.

Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da izvrši uknjiženje imovine u vlasništvo Bosne i Hercegovine i da sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Srbije dogovori iznos i način naplate obaveza po osnovu korištenja objekta počev od 1. januara 2012. godine, saopćeno je danas nakon završetka 60. sjednice Vijeće ministara.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*