Banja Luka: Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI

Danas će u Banjoj Luci bit održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), jedan od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova, a glavna tema je regionalna saradnja.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak je ranije najavio da će konferenciji prisustvovati i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn, kao poseban gost.

Prisustvo skupu potvrdili su ministri vanjskih poslova Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske, Srbije, Makedonije i Bjelorusije, a ostale zemlje, članice CEI-a, bit će zastupljene sa zamjenicima ministara vanjskih poslova i državnim sekretarima u ministarstvima.

Ključne teme o kojima će se raspravljati na sastanku su, naglasio je Crnadak, kako pospješiti regionalnu saradnju i staviti je u funkciju evropskih integracija te pitanje borbe protiv terorizma i migracije.

“Za BiH ova konferencija će biti održana u dosta osjetljivom trenutku kada činimo sve da bude prihvaćena naša aplikacija za članstvo u EU i da u julu dobijemo pozitivan odgovor Vijeća za vanjske poslove i u tom kontekstu za nas je posebno važno učešće komesara Hahna i ministara koji predstavljaju zemlje EU”, naglasio je šef bh. diplomatije.

Skup u Banjoj Luci će, kaže, biti i dodatna šansa za afirmaciju BiH nakon predsjedavanja Vijećem Evrope.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*