Hrvatska: Sabor se raspušta 15. jula, novi izbori u septembru

Sabor Hrvatske   velikom većinom glasova donio je odluku o  samoraspuštanju, koja stupa na snagu 15. jula,a   izbori će najvjerovatnije biti održani 4. septembra.

Od 140 zastupnika 137 je glasalo ‘za’, dva ‘protiv’ i jedan suzdržan, te je time donesena odluka da se Sabor raspusti s 15. julom.

Nakon 15. jula  slijedi rok od najmanje 30, a najviše od 60 dana do raspisivanja prijevremenih izbora.

Prije glasanja održana je 45 minutna rasprava.

Većina zasad zastupa stav kako bi izbore, zbog veće izlaznosti, najbolje bilo održati 4. septembra, no konačna odluka je na predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović .

Sabor je raspušten na sugestiju hrvatske predsjednice koja je nakon konsultacija sa predstavnicima stranaka i saborskih klubova pozvala predsjednika Sabora Željka Reinera da to učini što prije.

Predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora staviti na dnevni red te da Sabor prestaje raditi 15. jula.

“Klub Domoljubne koalicije poštuje volju većine i kao što sam rekao u petak – ako netko dođe sa 76 potpisa – to ćemo poštovati”, izjavio je Ivan Šuker (HDZ).

Miroslav Šimić i z Mosta demantovao je da su zastupnici Mosta prošle sedmice pretrčavali i kontaktirali s Domoljubnom koalicijom i HDZ-om.

Već mjesecima Hrvatska je u političkoj krizi.Prošlog četvrtka pala je Vlada Tihomira Oreškovića i zemlja sada ima tehničku vladu.

HDZ je u međuvremenu odlučio za novog mandatara vlade predložiti Zdravka Marića, ali je u Saboru velika većina zastupnika predala potpise za raspuštanje parlamenta.

Za danas u 18 sati najavljena je sjednica Predsjedništva HDZ-a, jer je devet osnivača stranke, ali i potpredsjednik Tomislav Tolušić, zatražili su odlazak Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*