Najmanje četiri osobe umrle u talasu vrućine u SAD-u

Najmanje četiri osobe su umrle u talasu vrućine koji je ovih dana zahvatio zapadni dio SAD-a, a vlasti su zbog visokih temperatura izdale upozorenje na opasnost od šumskog požra.

Rekordno visokim temperaturama u Arizoni u nedjelju su podlegla trojica planinara i jedna biciklistkinja.

Portparol vatrogasne službe u Phoenixu Larry Sabervi rekao je da je biciklistkinja bila iskusan vozač mountain bikea koja je krenula na vožnju dugu dva i po sata u području Phoenixa sa dovoljno vode, ali nije izdržala vrućinu.

Od vrućine su umrli dvadesetpetogodišnjak koji je išao stazom Peralta u blizni Zlatnog kanjona, devetnaestogodišnja djevojka u području Tusona i još jedan muškarac koj je pronađen mrtav na jednoj drugoj stazi, prenosi AFP.

“Svake godine imamo talas vrućina, ali sad smo blizu historijskog rekorda iz 1990. godine od 50 stepeni Celzijusa,” rekao je Sabervi.

On je rekao da se očekuje da bude još toplije prije nego što dođe do pada temperature kasnije tokom sedmice.

Toplotni talas izazvao je šumske požare u Kaliforniji, Novom Meksiku i Arizoni, primoravši stanovnike nekih područja da se evakuišu.

Oko 140 porodica je evakuisano iz Santa Barbare u Kaliforniji, gdje se oko 2.000 vatrogasaca nekoliko dana borilo protiv požara u kome je izgorjelo skoro 3.200 hektara šume.

U Novom Meksiku, desetine kuća su oštećene, stanovništvo iz nekih zona evakuisano a gotovo preko 7.000 hektara šuma je izgorjelo.

Do ponedjeljka ujutro samo je devet odsto požara stavljeno pod kontrolu.

(Tanjug/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*