Ambasador BiH u Londonu: Cameronova ostavka je očekivana, favorit za novog premijera je Boris Johnson

Blizu 52 posto građana Velike Britanije glasalo je za napuštanje Evropske unije, što je historijska odluka koja će definitivno imati velike posljedice na daljnju sudbinu Unije.

Ambasador BiH u Londonu Branko Nešković istakao je da je rezultat najmanje iznenadio Engleze i Velšane, iako su građani Londona većinom glasali za ostanak u EU.

“Građani Sjeverne Irske i Škoti su sigurno iznenađeni Brexitom, dok se za Engleze i Velšane to ne bi moglo reći, jer su oni većinom glasali za napuštanje Unije”, istakao je Nešković.

Ubrzo je uslijedila i odluka britanskog premijera Davida Camerona koji je najavio podnošenje ostavke do oktobra ove godine, kazavši kako se volja građana mora ispoštovati.

“Odluka premijera Camerona da podnese ostavku je očekivana i primjerena trenutku. Cijenim da takva odluka ipak neće doprinijeti krizi u zemlji, naprotiv, smatram da će doprinijeti smirivanju političke situacije”, istakao je Nešković za Klix.ba.

On je dodao da će svakako biti posljedica zbog odluke o napuštanju EU, ali da je u ovom trenutku teško ocijeniti kakvih i u kojem obimu.

Na pitanje ko je favorit za novog premijera Velike Britanije Nešković ističe da je to bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson.

(Klix/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*