Juli će biti promjenljiv s pretežno sunčanim danima

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH) juli će biti promjenljiv s pretežno sunčanim intervalima.

U periodu od od 6. do 13. jula u BiH će preovladavati sunčano i toplo vrijeme, a kraća nestabilnost se očekuje polovinom mjeseca kada se prognoziraju lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom.

Od 15. do 21. jula ponovo se očekuje stabilno, sunčano i toplo vrijeme, a pred nama je period s visokim jutarnjim i dnevnim temperaturama.

U Bosni će se jutarnje temperature kretati od 13 do 16, a u Hercegovini od 15 do 20 stepeni. Maksimalne dnevne u Bosni će dostizati 32, a u Hercegovini i 35 stepeni.

Inače, prema dostupnim prognostičkim materijalima, ljeto 2016. godine (period 1. juni – 31. august) na prostoru BiH bi trebalo biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti, s pozitivnim temperaturnim odstupanjima koja su bila izraženija u prvoj polovini ljeta i u kontinentalnom dijelu zemlje.

Sa odmicanjem ljeta, pozitivna odstupanja temperature zraka će biti manje izražena. U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da će august biti nešto topliji od uobičajenog za jedan do dva stepena, dok će na krajnjem jugu zemlje taj period biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti.

Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u  potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*