Širom Australije odaje se počast žrtvama genocida u Srebrenici

U organizaciji Australijske unije bh. asocijacija (AUBHA) širom Australije je već od petka, pa sve do večernjih sati u ponedjeljak 11.jula. započelo i još traje obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Centralno obilježavanje  21. godišnjice genocida u Srebrenici održano je u subotu, 10. jula, u Melbourneu u novim prostorijama Islamske zajednice Noble Park. Suorganizator je bilo Udruženje ‘Podrinje 11. juli Srebrenica’. Iza akšam namaza proučen je tewhid za sve žrtve u srebreničkoj kataklizmi jula 1995. godine. Ovom komemorativnom skupu prisustvovale su ličnosti iz javnog i političkog života, napravljena je video prezentacija srebreničkog zločina, izvedene su recitacije na temu Srebrenice, prigodne ilahije i tužnih sjećanja pojedinaca.

U Islamskom centru u Deer Parku, u Melbournu, će 11. jula biti proučene dove za ubijene i nestale iz srebreničkog kraja, iz jula 1995. godine.

Također, 11. jula u Bošnjačkom mesdžidu u Adelaidu proučit će se tewhid srebreničkim šehidima poslije akšam namaza, klanjati dženaza u odsustvu za sve šehide, a potom zajedno sa bh. muslimanskom zajednicom položit će cvijeće kod spomen obilježja srebreničkim žrtvama. I u Adelaidu se očekuje dolazak gostiju iz javnog i političkog života, koji će  gledati direktan prenos iz Srebrenice, sa kolektivne dženaze 127 žrtava genocida.

U Sydneyu, je tačno u 12 sati, na popularnom Town Hallu Square, u samom City centru, na otvorenom, jučer, 10. jula, obilježena 21. godišnjica sjećanja na sve mučki ubijene Srebreničane.

Hor ,Modra rijeka’ je izveo ,Srebrenički inferno’, nakon čegada su uslijedila obraćanja i podsjećanja na Srebrenicu, na engleskom i bosanskom jeziku. Hena Huseinspahić (15) izrecitovala je vlastitu poemu ,Pad Srebrenice’ na engleskom jeziku, sa kojom je osvojila već nekoliko nagrada. Pitala je – zašto, zašto, zašto..? Duboko svjesna svega što je u poemi rekla, ostavila je vrlo snažan dojam na prisutne.  Abid Mujala je također ostavio dojam na prisutne sa a kapela ilahijom ,Šehidi’. Devetogodišnji Munib Smajić, koji nije ni upamtio svoga djeda, ubijenog u Srebrenici, u svojoj pjesmi šalje mu poruku. Lejla Smajović također je recitovala o tragediji  u Srebrenici, na engleskom i bosanskom jeziku

Transparenti  i bedževi su za ovu priliku posebno urađeni, o čemu su brinuli organizatori Bošnjačka islamska zajednica u Sydneyu i Australijsko – bosanskohercegovačka klulturna asocijacij (ABHCA).

I u Sydneyu će se dvoransko obilježavanje 21.godišnjice sjećanja  na masovna pogubljenja Srebreničana, održati u ponedjeljak, 11.jula , sa sličnim programom sa Town Hall Square, a izvjesno je da će biti prisutni političari lokalnog, državnog i federalnog nivoa.

Inače, među brojnim delegacijama u Memorijalnom centru u Potočarima je i delegacija Australijske unije BH asocijacija (AUBHA), predvođena predsjedavajućim Safetom Alispahićem.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*