Italija: U zatvoru umro mafijaški bos Bernardo Provencano

Jedan od šefova italijanske mafije Bernardo Provencano umro je danas u zatvorskoj bolnici u 84. godini.

Provencano, zvani Traktor, poznat po svom bespoštednom uklanjanju suparnika, uhapšen je 2006. poslije 43 godine u bjekstvu, prenosi BBC. Uhapšen je u vikendici u blizini svog rodnog mjesta Korleonea, proslavljenog po filmskoj trilogiji “Kum” Frensisa Forda Kopole.

On je preuzeo vođstvo Sicilijanske mafije 1993. godine poslije hapšenja bivšeg bosa, Salvatorea Rina, zvanog Toto.

Provencano je bio na odsluženju više doživotnih kazni zatvora za nekoliko ubistava, uključujući ubistvo vodećih sudija u borbi protiv mafije Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

Imao je rak bešike i teška kognitivna oštećenja i proveo je posljednje dvije godine u zatvorskoj bolnici, javili su italijanski mediji.

Zbog njegove bolesti prekinuti su pregovori s državom oko nerasvijetljenih ubistava. Međutim, čak i prije nego što mu s pogoršalo zdravlje, on je odbijao bilo kakvu saradnju s vlastima.

Provencano je rođen 31. januara 1933. u Korleoneu, na Siciliji, historijskom sjedištu Koza nostre. On se polako penjao mafijaškom hijerarhijom dok nije stigao na vrh. Počeo je da se krije početkom 1970-ih od kada je učestvovao u najvažnijim odlukama mafije, prvo kao desna ruka Tota Rina, historijskog vođe mafije, uhapšenog 1993. koga je on zamijenio.

Poslednji veliki “bosovi” Koza nostre potiču iz Korleonea, Lučano Lidžo, koji je umro 1993. godine, Toto Rina, uhapšen iste godine, kao i Bernardo Provencano, uhapšen 2006. godine.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*