Opasni predmeti na bh. tržištu

Agencija za nadzor na tržištem Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici postavila je nekoliko novih proizvoda koji ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve i zbog toga spadaju u nesigurne proizvode pronađene na našem tržištu.

Među njima se nalaze kućne ljestve koje predstavljaju rizik od ozljede jer su ugibi ljestvi, izmjereni prilikom ispitivanja na savijanje bočnih nosača ljestvi, znatno veći od maksimalnih dozvoljenih ugiba. Pored toga, uputstvo za upotrebu nije priloženo uz ljestve. Ljestve ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane u normama.

Proizvođač je poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača, te informiranja potrošača o riziku i načinu povrata proizvoda. Potrošačima se preporučuje ukoliko su kupili navedene ljestve, da iste odmah prestanu upotrebljavati i da ih vrate proizvođaču ili u trgovinu maloprodaje gdje su ih kupili.

Pored ljestvi, opasnost predstavlja i prijenosna dječija svjetiljka. Za nju se kaže da predstavlja rizik od požara i strujnog udara. Na listi se nalazi idječiji bicikl.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*