Zatvoreno više od 1.000 škola i univerziteta povezanih sa Gulenom

U okviru mjera poduzetih tokom vanrednog stanja, proglašenog nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, zatvoreno je 35 zdravstvenih institucija i organizacija, 1.043 ustanove i internata u privatnom obrazovanju, 1.229 fondacija i nevladinih organizacija, 19 sindikata, federacije i konfederacija, te 15 privatnih visokih ustanova, javlja Anadol Agency (AA).
Vanredno stanje u Turskoj proglašeno je 20. jula, a vlada je već jučer donijela nove odluke koje tokom vanrednog stanja imaju težinu zakona. Te odluke se objavljuju u službenom listu i istog dana dostavljaju parlamentu na glasanje.

U okviru mjera koje se poduzimaju tokom vanrednog stanja u Turskoj, širom zemlje zatvoren je veliki broj privatnih obrazovnih ustanova, fondacija, zdravstvenih organizacija, sindikata.

Studenti univerziteta koji su odlukom vlade zatvoreni, biće prebačeni na državne ili druge privatne univerzitete. Također će biti i imenovani službenici koji će pomoći ovim studentima u slučaju određenih poteškoća.

Jedna od odluka koja je također donesena u skladu s ovlastima u vanrednog stanja je da privedena osoba pod nadzorom može provesti do 30 dana.

Donesena je odluka da osobe uposlene u javnim institucijama za koje Vijeće za nacionalnu sigurnost utvrdi da su članovi ili su povezani sa terorističkim organizacija ili drugim strukturama i grupama koje djeluju na štetu nacionalne sigurnosti, bivaju razriješeni dužnosti, te više ne mogu biti zaposleni u javnoj upravi.

– Zapečaćena fondacija “Kimse Yok mu” –

Također, donesena je odluka o zatvaranju turske fondacije “Kimse Yok Mu”, zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom FETO/PDY. Zgrada fondacije u četvrti Sultanbeyli u Istanbulu je ispražnjena, skinute su table i objekat zapečaćen.

U okviru istrage zatvoren je veliki broj privatnih srednjih škola povezanih sa Gulenovim pokretom, a među njima škole u Ankari, Bursi, Istanbulu, Izmiru, Manisi, Erzincanu, Eskisehiru, Antalyi, Denizliju, Kayseriju, Gaziantepu, Aydinu, Vanu, Sanliurfi, Maltayi, Mersinu i drugim gradovima.

Među zdravstvenim institucijama koji su zatvorene u okviru mjera nalaze se brojni centri za dijalizu, privatne bolnice, oftamološki centri, centri za porodičnu medicinu, te druge brojne ustanove u Ankari, Bursi, Erzurumu, Gaziantepu, Istanbulu, Izmiru, Kayseriju, Konyi, Kutahyi, Sakaryi, Sanliurfi, Vanu i drugim gradovima.

– ZATVORENI UNIVERZITETI –

Univerzitet Altin Koza (Ankara)
Univerzitet Orhangazi (Bursa)
Univerzitet Canik Basari (Samsun)
Univerzitet Salahaddin Eyyubi (Erzurum)
Univerzitet Fatih (Istanbul)
Univerzitet Meliksah (Kayseri)
Univerzitet Mevlana (Konya)
Univerzitet Sifa (Izmir)
Univerzitet Turgut Ozal (Ankara)
Univerzitet Zirve (Gaziantep)
Univerzitet Kanuni (Adana)
Univerzitet Izmir (Izmir)
Univerzitet Murat Hudavendigar (Istanbul)
Univerzitet Gediz (Izmir)
Univerzitet Suleyman Sah (Istanbul)

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*