Samoubilački napad u Kabulu: Više od 60 mrtvih i 200 ranjenih

Najmanje 61 osoba je poginula, a više od 207 ranjeno u bombaškom napadu tokom demonstracija pripadnika šiitske hazarske manjine u Kabulu, novi je bilans napada. Odgovornost za napad preuzela je “Islamska država”.

“Dva borca ‘Islamske države’ aktivirali u pojaseve sa eksplozivom na skupu šiita u Kabulu”, piše u saopćenju koje je prenijela agencija “Amak”.

Ministarstvo zdravlja Afganistana ranije je objavilo da je poginulo najmanje 20, a ranjeno 160 osoba, ali da to nije konačan bilans i da će broj žrtava biti veći.

Portparol Ministarstva ranije je agenciji Frans pres rekao da je u bolnicu u blizini mjesta napada prebačeno najmanje 50 mrtvih i ranjenih.

Frans pres navodi da je prije napada došlo do sukoba demonstranata i policije, koja je ranije zatvorila ulice kako bi spriječila okupljene da priđu centru Kabula.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je do eksplozije najvjerovatnije došlo kada se bombaš samoubica raznio usred gomile okupljenih demonstranata i da su šiitski Hazari bili meta napada.

Hazarski demonstranti okupili su se da bi od vlasti zatražili preusmjeravanje strujnog dalekovoda ka njihovoj siromašnoj provinciji Bamijan.

Prvobitno je bilo predviđeno da dalekovod ide kroz provinciju Bamijan u centralnom dijelu zemlje, gdje živi većina Hazara, ali je ruta promijenjena 2013. godine po naredbi tadašnje vlade.

Hazarski lideri ocijenili su taj potez vlasti diskriminatornim u odnosu na njihovu zajednicu i provinciju, koja je najsiromašnija u Afganistanu.

Posljednji samoubilački napad u Kabulu dogodio se 30. juna, a meta je bio policijski konvoj.

Izetbegović: BiH osuđuje bezumni čin ubijanja nevinih ljudi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća predsjedniku Islamske Republike Afganistan Ashrafu Ghaniju nakon brutalnog napada terorista u Kabulu.

“Duboko nas je potresla vijest o brutalnom udaru terorista samoubica na Kabul tokom protesta manjinskih Hazara, o desetinama poginulih i stotinama ranjenih. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje taj podli i bezumni čin ubijanja nevinih ljudi. S velikom pažnjom pratimo događaje u Vašoj zemlji, jer i naše Oružane snage daju doprinos u borbi za uspostavljanje mira i sigurnosti u Afganistanu kroz misiju ISAF. Ostajemo čvrsto opredijeljeni za podršku Vama i Vašoj Vladi u borbi protiv svih oblika terorizma i težnjama za uspostavljanje mira i sigurnosti”, kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je, uz izraze iskrenog saučešća, zamolio predsjednika Afganistana da saosjećanje prenese porodicama stradalih, a povrijeđenima želje za što brži oporavak, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*