Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke: Postignuti dogovor političkih lidera šansa za BiH na putu u EU

Iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke pozdravili su za vikend postignuti dogovor u Sarajevu, naročito mehanizam koordinacije za pregovore Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ovaj dogovor je šansa za Bosnu i Hercegovinu da napreduje na putu približavanja ka EU”, stava su iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Ocjenjuju da bi sada nosioci političkih odluka trebali dati svoj doprinos za provođenje i da Vijeće ministara BiH što je moguće prije potvrdi ovaj dogovor.

”To otvara put za nove kreditne aranžmane s Međunarodnim monetarnim fondom. Za predstojeće reformske procese je neophodna solidna finansijska osnova. Iznad svih etničkih linija razdvajanja bi fokus trebao biti na tome da se osjetno poboljšaju privredne i socijalne perspektive za ljude u Bosni i Hercegovini i da se naprave sljedeći koraci na putu ka približavanju EU“, naglašeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke posredstvom ambasade SR Njemačke u BiH.

Naime, predsjednici SDA i SNSD-a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik postigli su dogovor oko Pisma namjere MMF-a čime se omogućava nastavak Stand by aranžmana s MMF-om, te usaglašavanje procesa mehanizma koordinacije što je uz dogovorenu adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) jedan od glavnih uvjeta za dobivanje upitnika.

No, sporazum je osporio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, pa se očekuje da će se na rješavanju tog pitanja uskoro sastati čelnici SDA i HDZ-a BiH.

(Anadolu Agency)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*