Federalno ministarstvo obrazovanja objavilo spisak odobrenih udžbenika za predstojeću školsku godinu

Ministarstvo obrazovanja i nauke FBIH objavilo je spisak odobrenih udžbenika za školsku 2016/17 godinu. U spisak su uvršteni radni udžbenici, udžbenici, priručnici, radni listovi i zbirke zadataka za osnove škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole.

Resorna kantonalna ministarstva, pedagoški zavodi, nastavnici i roditelji tako će se moći opredijeliti za nabavku nekoliko od 33 odobrenih udžebnika za prvi razred devetogodišnje škole, 22 za drugi ili između 67 udžbenika za sedmi razred devetogodišnje osnovne škole. U gimnazijama će se moći birati između 73 udžbenika za prvi razred gimnazija, 49 za drugi odnosno 42 i 33 za treći i četvrti razred gimnazija. Kada je riječ o srednjim tehničkim i stručnim školama broj odobrenih udžbenika, priručnika i radnih svesaka varira u zavisnosti od usmjerenja. Na spisku odabranih udžbenika za školsku 2016/17 godinu nalaze se i preporuke za osmogodišnje osnovno obrazovanje koje ne važi u onim kantonima, poput Tuzlanskog kantona, gdje je ranije uvedeno devetogodišnje osnovno obrazovanje.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK preporučuju da se u predstojećoj školskoj 2016/17 godini koriste isti udžbenici korišteni u prošloj školskoj godini, dok konačno odluku u skladu sa preporukama donose aktivi direktora škola.

(

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*