Izvještaji Koalicije “Pod lupom” o predizbornim aktivnostima

Prema izvještajima 42 dugoročna posmatrača Koalicije „Pod lupom“ za prvu sedmicu augusta u ukupno 33 općine zabilježeni su slučajevi koji se mogu protumačiti kao izborna kampanja, iako je bilo koji oblik plaćenog javnog oglašavanja zakonom zabranjen sve do 2. septembra kada zvanično počinje izborna kampanja za Lokalne izbore 2016. godine u BiH.

Koalicija još jednom poziva Centarlnu izbornu komisiju BiH da počne sankcionisati političke subjekte za koje se dokazano utvrdi da su koristili bilo koji oblik plaćenog javnog oglašavanja u vremenu kada je to zakonom zabranjeno.

Velika većina lokalnih (gradskih i općinskih) izbornih komisija provodi adekvatne pripreme za održavanje izbora i u periodu od 1-7. augusta održale su ukupno 110 sjednica od čega na 32 sjednice (29%) nisu bili prisutni svi članovi komisije.

Centri za biračke spiskove u skoro svim općinama su otvoreni za javnost i pružaju blagovremene informacije na zahtjeve građana.

Mediji uglavnom uravnoteženo i nepristrasno izvještavaju o aktivnostima političkih subjekata i do sada nisu zabilježeni slučajevi govora mržnje u medijima, saopćeno je iz Koalicije.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*