U tanjire, ne u kontejner: Kuhari hrane gladne koristeći odbačene sastojke iz Olimpijskog sela

Grupa kuhara odlučila je smanjiti problem gladi u Rio de Janeiru tako što pripremaju suvišnu hranu iz olimpijskog sela i poklanjaju je siromašnim stanovnicima brazilskog grada.

Pošto se 31. Olimpijske igre susreću sa brojnim kritikama zbog činjenice da se Brazil, i pored nedvojbenog razvoja posljednjih decenija, još uvijek bori sa siromaštvom, ketering kompanija odlučila je da popravi njihovo stanje.

Kuhar Massimo Bottura iz Italije i David Hertz iz Brazila odlučili su napraviti 5.000 jela dnevno koristeći samo sastojke koji bi najvjerovatnije završili u kanti za smeće.

“Koristimo stvari poput ‘ružnog’ voća i povrća ili jogurta koji će biti bačen ako ne bude iskorišten u roku od 48 sati”, rekao je Hertz iz kompanije RefettoRio Gastromotiva koja će raditi na spremanju hrane tokom olimpijade i paraolimpijade.

Nakon što 31. olimpijske igra završe RefettoRio Gastromotiva radit će kao društveno odgovorna firma.

Ideja o spravljanju hrane za gladne došla je po ugledu na potez 65 kuhara koji su 2015. godine pravili obroke od ostataka hrane sa milanskog Svjetskog sajma.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*