Predstavnički dom PSBiH o pružanju besplatne pravne pomoći

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas bi na sjednici u Sarajevu trebali razmatrati Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovim zakonom želi se osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred institucijama u BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti bh. državljani i druge osobe s boravištem u BiH kao i one koje su pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražitelji azila, žrtve trgovine ljudima, te osobe čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija. Pomoćnica ministra pravde Milana Popadić, pojasnila je da je ovaj zakon usaglašen s entitetskim, odnosno kantonalnim zakonima, te da bi svi imali jednaka prava.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i izjašnjavanje o utvrđivanju novog roka za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja, te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma zatražila je od Predstavničkog doma PSBiH dodatnih 15 dana za izjašnjavanje o ovim prijedlozima zakona jer nije dobila mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH.

Sredstava od tih akciza trebala bi biti iskorištena za izgradnju puteva i autoputeva. Akcize na naftu i naftne derivate bile bi povećane za 15 feninga. Deset feninga namijenjeno je za izgradnju autoputeva, a pet feninga za izgradnju ostalih puteva.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu, te Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*