Odbor jednoglasno za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o dvojezičnosti

Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je danas odlučio Hrvatskom saboru predložiti da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja od dvojezičnosti.

HDZ je ostao usamljen u prijedlogu da Sabor zatraži ocjenu ustavnosti bez iznošenja vlastitog stajališta o ustavnosti predloženog pitanja, po kojem bi se građani na referendumu trebali izjasniti jesu li za to da se pravo na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma nacionalnim manjinama prizna u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

“Jedino Ustavni sud mjerodavan je ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, na zahtjev Sabora. Odbor bi takvim zaključkom prejudicirao odluku Ustavnog suda. Pustimo Ustavni sud da podnese svoj dio odgovornosti”, rekao je Vladimir Šeks (HDZ).

Vladajućima je spočitnuo da iz njihovih redova “dolaze otrovne strelice prema Ustavnom sudu” što se, kaže, vidjelo i kod odluke kojom je Ustavni sud stavio izvan snage dio novog Obiteljskog zakona.

S njime se ne slažu vladajući. “Sabor nije poštar, on o svakom pitanju ima što reći, a zna se tko odlučuje”, kazala je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Njezin stranački kolega Marin Jurjević smatra da je Saboru dužnost reći svoje mišljenje u osjetljivim situacijama. “Ako ne bismo ispunili tu dužnost, ne zaslužujemo sjediti u Saboru, mišljenje Ustavnog suda bit će obvezujuće za sve pa i za nas”, kaže Jurjević.

On smatra da referendumska inicijativa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nije u interesu demokratskog razvoja Hrvatske, ali bi mogla biti i korisna “ako nakon ovoga podvučemo crtu, da se ne moramo više svađati oko nečega što je nužan preduvjet svakog demokratskog poretka”.

Nenad Stazić (SDP) smatra da referendumsko pitanje nema smisla upućivati Ustavnom sudu osim ako Sabor smatra da je protuustavno. “Sve drugo bio bi politički kukavičluk, moralna degradacija i bježanje od odgovornosti koju su nam povjerili građani”, rekao je Stazić.

Po njemu inicijativa o dvojezičnosti nije samo pravno, nego i prvorazredno političko pitanje koje pokazuje da je “opasno igrati se pravima nacionalnih manjina na ovako neodgovoran način”.

“Uzeli su bombu i bacili je u zrak, ne vodeći računa da svakog trena može eksplodirati. Jasno mi je da neki koji su podržali tu inicijativu sad imaju problema i ne bi htjeli podržati ovakav zaključak, jer onda treba objasniti zašto smo to podržali”, rekao je Stazić.

Ivo Jeluš (SDP) HDZ-ovim zastupnicima poručio je da razumije njihovo protivljenje ideji da Sabor zauzme stajalište oko ustavnosti predloženog referendumskog pitanja.

“Dobar dio vaše stranke sudjelovao je u stvaranju ovog problema, pomagali su inicijativi, dali svoj potpis, čak i predsjednik HDZ-a, ali dopustite nama koji u tom nismo sudjelovali da riješimo problem na jedini zakonit način”, rekao je Jelušić.

Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio je pak da “u Hrvatskoj postoje stranke koje imaju poluvojne formacije za političko djelovanje, što predstavlja prijetnju osjećaju sigurnosti, toleranciji i mogućnosti slobode političkog izbora”.

“Jadna je Hrvatska ako joj je ćirilica glavni problem”, ocijenio je.

I Laburist Dragutin Lesar uvjeren je da Sabor ima na raspolaganju samo dvije zakonske mogućnosti – raspisati referendum ili zatražiti ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja, ako ocijeni da ono nije u skladu s Ustavom.

Suglasan je da pitanje treba poslati na ocjenu ustavnosti, a nada se da “više neće biti poruka iz izvršne vlasti tipa ‘Dok sam ja premijer, tog referenduma neće biti'” te da nitko više neće na sebe preuzimati ovlasti Sabora.

Mišljenje većine dijeli Dragan Zelić iz GONG-a.

“Referendumska inicijativa nije u skladu s Ustavom, uperena je protiv jedne nacionalne manjine, i to je žalosno. Hrvatski sabor ima, ne samo pravo, nego i obvezu progovoriti o takvim inicijativama”, kazao je Zelić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*