Snažan i efikasan odgovor Kube protiv zika virusa

Šest mjeseci nakon što je predsjednik Raul Castro najavio rat protiv zika virusa na Kubi, militarizirana kampanja intenzivnog zaprašivanja, nadzora i karantena širom države čini se da daje rezultate.
Kuba je među nekoliko zemalja zapadne hemisfere koje zasada uspijevaju spriječiti veće širenje bolesti koja se smatra uzročnikom urođenih mana kod hiljada djece. Samo tri osobe su zaražene virusom zika na Kubi. Trideset osoba je zaraženo u inostranstvu, prema riječima kubanskih zvaničnika, prenosi AP.

Međunarodni medicinski eksperti koji su upoznati sa situacijom na Kubi smatraju da druge države mogu učiti od kubanske vlade i njihovog intenzivnog usmjeravanja pažnje na sprječavanje bolesti, što je dovelo do desetkovanja  komaraca u praktično svakom naselju na Kubi proljetos.

“Odgovor Kube je bio snažan i efikasan”, rekao je dr. Cristian Morales iz Svjetske zdravstvene organizacije na Kubi. “To ima veze sa sposobnošću organiziranja populacije. Primjena ovog načina u drugim zemljama, drugim situacijama, bi bila iznimno teška”.

Drugi elementi dosadašnjeg kubanskog uspjeha u borbi protiv zika virusa jednostavno se ne mogu primijeniti u drugim državama jer su neodvojivi od forme vlasti koja je jedinstvena na zapadnoj hemisferi.

Većina stanovnika Kube radi za ogromni državni aparat čije komponente u konačnici odgovaraju jednom jedinom neizabranom vođi koji je na čelu vojske, države i Komunističke partije, Raulu Castru.

Nakon što je predsjednik Castro u februaru najavio da će vojska zaprašivati domove i radna mjesta to je i urađeno. Izvršena su zaprašivanja domova i ulica ručnim zaprašivačima i kamionima.
(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*