Zašto je muškarcima vruće dok je ženama hladno

Ovaj nesklad u temperaturi nije razlog za svađu, već posljedica cirkulacije i faktora koji utiču na nju.
Hormoni, manja konstrukcija tijela i niža stopa metaboizma su faktori koju utiču na to da žene brže gube toplotu tijela.

One imaju manju mišićnu masu koja stvara toplotu i obično brže gube toplotu pred ciklus. Međutim, za razliku od muškaraca, žene su bolje u očuvanju osnovne unutrašnje temperature tijela i to zbog reprodukcije.

Ako se smanji temperatura u prostorije, cirkulatorni sistem će preusmjeriti krv daleko od njene kože i ekstremiteta. Kod muškaraca se temperatura tijela postepeno smanjuje, tako da oni ne primjećuju razliku.

Iako fiziološki ne postoji strukturalna razlika u cirkulaciji kod žena i muškaraca, žene češće osjećaju promjene ovog procesa.

Temperatura tijela se kod žena mijenja i sa njenim ciklusom.

Prije ciklusa, temperatura tijela pada i dolazi do smanjenja željeza u krvi, što dovodi do manjeg broja crvenih krvnih zrnaca, a samim tim i do manjka toplote.

Još jedan razlog, koji važi za oba pola, su i cigarete, prenosi B92.

Pušenje negativno utiče na cirkulaciju, pa će vjerovatno žene koje konzumiraju cigarete imati problema sa slabom cirkulacijom i gubljenjem toplote tijela.

Ono što može da dovede do boljeg protoka krvi je redovno vježbanje.

Kardiovaskularne vježbe će uticati na povećanje broja kapilara u tijelu i generalno poboljšati cirkulaciju. Isto važi i za plivanje i vožnju bicikla.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*