Banja Luka: Danas sjednica Komisije za referendum u RS-u

Komisija za provođenje referenduma u Republici Srpskoj danas će u Banjoj Luci održati radni sastanak sa svim imenovanim predsjednicima opštinskih i gradskih komisija za provođenje referenduma.

Centralna izborna komisija BiH je 1. septembra odbila kao neosnovan zahtjev Komsije za referendum za korištenje izvoda iz Centralnog biračkog spiska za potrebe provođenja referenduma, najavljenog za 25. septembar, u Republici Srpskoj o 9.januaru kao danu tog entiteta.

Entitetska komisija za referendum je na tu odluku dostavila žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 15. januara je objavio Odluku kojom je Dan Republike Srpske proglašen neustavnim jer je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da neće biti odgođen referendum, iako CIK nije odobrio korištene biračkih spiskova,te da će biti pokrenute aktivnosti da se CIK “eliminira iz RS-a”.

“Zahtjev je odbijen kao neosnovan jer referendumska komisija nije legitimno tijelo koje može dobiti traženi materijal”, rekao je na predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Ova odluka još nije pravosnažna.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je naglasila da , formalnopravno gledajući, referendumska komisija nije tijelo koje može podnijeti zahtjev za dostavljanje traženog spiska.

Nadležni su organi lokalne samouprave, a u slučaju njihovog zahtjeva, trebalo bi praviti posebne izvode iz Centralnog biračkog spiska, a ne one koji se koriste za izbore.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, istaknuo je da Bošnjaci ne mogu prihvatiti 9. januar kao dan entiteta, jer je to pravoslavna slava i vrijeđa vjerske osjećaje drugih naroda.

Međutim, dodao je Salkić, Bošnjaci nemaju ništa protiv toga da se obilježava neki drugi dan kao Dan Republike Srpske, ali pod uslovom da nije vezan za pravoslavni datum.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*