St. Louis: “Bosanski glas” bi mogao presuditi između Clinton i Trumpa

U Missouriju će se na izborima u novembru pojaviti rekordan broj glasača porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a dva kandidata vode izjednačenu bitku u ovoj državi, piše Guardian.

U St. Louisu živi između 50 i 70 hiljada bosanskih muslimana koji su pogođeni Trumpovom anti-muslimanskom kampanjom i oprezni kada je u pitanju kandidat kojeg podržavaju srpski nacionalisti, mogli bi imati presudan utjecaj na izbor novog predsjednika SAD-a.

Mirhada Jašarević je kao dijete ranih 90-tih sa porodicom otišla u SAD i postala naturalizovana Amerikanka ove godine, na vrijeme za glasanje na predsjedničkim izborima.

“Ovo su najvažniji izbori do sada. Došla sam ovdje kao što i izbjeglice iz Sirije trenutno dolaze. Nije bilo namjere da se ikome naškodi, željeli smo novu priliku za normalan život i to čini Ameriku sjajnom. To je nešto što Donald Trump ne razumije”, rekla je ona za Guardian.

“Bosanski glas” bi mogao Trumpa koštati 10 izbornih glasova.

“Mnogo ljudi se registrovalo i glasat će. Mislim da će bosanska zajednica zaista napraviti razliku”, rekao je Nedim Ramić, advokat u St. Louisu.

Budući da u SAD-u prilikom registrovanja za glasanje nije potrebno davati informacije o religijskom niti etničkom porijeklu, ne postoji ni podatak o broju registrovanih muslimana u St. Louisu.

“Očekujem veću izlaznost nego ranije. Ovi izborni su važni, naročito za bosanske Amerikance. Vidjeli smo šta govor mržnje može uraditi i stariji su uplašeni, jer ih to podsjeća na rat u BiH”, rekao je Ibro Tucaković, koji je u St. Louis iz Sarajefva došao 1998. godine.

St. Louis je dom najvećoj zajednici Bosanaca izvan BiH, a ova zajednica formirana je tokom izbjegličke krize 90-tih godina. Historijski, ovaj grad bio je pretežno republikanski, pa je čak 2008. ovdje pobjedu odnio kandidata Republikanske stranke John McCain.

Posljednjih godina Bosanci su se ovdje izdvojili kao snažna sila u lokalnoj politici, a političari su, naročito demokrate, ovo primijetili, a naročito nakon demonstracija povodom ubistva Zemira Begića, Bosanca u posjeti porodici buduće supruge.

Bosanci su u St. Louisu trenutno na visokim pozicijama, u uredu gradonačelnika te su, kako kaže Ramić, oživjeli zajednicu.

(klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*