Predsjedništvo BiH usvojilo Platformu za Generalnu skupštinu UN

Predsjedništvo BiH usvojilo je danas na sjednici u Sarajevu Platformu za nastup delegacije BiH na 71. zasjedanju Generalne skupštine UN.
Delegaciju BiH predvodiće predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Prihvaćen je i poziv za učestvovanje na Sastanku na visokom nivou o velikim kretanjima izbjeglica i migranata, koji će biti održan u NJujorku 19. septembra.

Predsjedništvo BiH primilo je na znanje informaciju Ministarstva inostranih poslova BiH o održavanju Briselske konferencije o Avganistanu, od 4. do 5. oktobra, a zadužen je Savjet ministara BiH da u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza institucija BiH za 2017. godinu, kao posebnu stavku planira donaciju finansijskih sredstava Avganistanu u simboličnom iznosu, koja će biti realizovana posredstvom Ministarstva inostranih BiH.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o prihvatanju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Tajlanda o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i odluku kojom se odobrava zaključivanje memoranduma između Državne uprave za turizam Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope o uspostavljanju Saveza za unapređenje turizma između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Donesene su i odluke o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za nekoliko zajmova, sporazuma i memoranduma sa drugim zemljama, kao i odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Španije o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka, te odluku kojom se odobrava zaključivanje Aneksa dva Posebnog sporazuma za projekte/programe između Savjeta ministara BiH i Švedske.

Predsjedništvo BiH uputiće Pismo namjere Vatikanu u vezi sa donacijom božićnog drveta za Trg Svetog Petra u ime svih naroda BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*