Ahmet Šantić: CIK BiH je završio priču o referendumu u RS-u

Sud BiH odbacio je žalbu Komisije za održavanje referenduma u RS-u kao nedopuštenu i na taj način odluka Centralne izborne komisije, koja je donesena 1. septembra, praktički je potvrđena, kazao je za Klix.ba Ahmet Šantić predsjednik CIK-a BiH.

Danas je Apelaciono Vijeće Suda BiH odbacilo kao nedopuštenu žalbu Komisije za provođenje referenduma u RS-u na Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojim je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje Referenduma u RS-u.

“Na taj način je ova pravna priča vezana za dostavu izvoda iz biračkog spiska je formalno-pravno zavšena. Sada sve ostale aktivnosti koje će se dešavati nisu vezane za rad CIK-a”, kazao je Šantić za Klix.ba.

Sud je odlučujući o ovom pitanju našao da ne postoje procesno pravni uvjeti za meritorno rješavanje žalbe, jer žaliteljica, Republička komisija za sprovođenje Referenduma RS-a nije ovlaštena za ponošenje žalbe u konkretnom slučaju.

“Nama je drago što se završila ova priča vezano za nadležnost CIK-a. Čeka nas izborni proces i nadam se da ćemo se moći posvetiti redovnim aktivnostima i da završimo s izborima”, kazao je predsjednik CIK-a BiH.

Na pitanje šta znači ova odluka Suda BiH i da li će referendum biti održan, Šantić je kazao da to nije pitanje za CIK.

“Mi smo dobili zahtjeve i riješili ih. Sud je brzo reagovao i donio odluku. Što se nas tiče mi smo priču što se toga tiče završili”, zaključio je Ahmet Šantić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*