Najveća oluja na Zemlji hara Tajvanom

Supertajfun Meranti, koji se trenutno kreće na samo nekoliko stotina kilometara od Tajvana, s maksimalnim prosječnim brzinama vjetra od oko 300 km na sat, najveća je oluja zabilježena na Zemlji u 2016. godini, upozoravaju stručnjaci. Njegovi udari na trenutke dostižu brzine od čak 370 km na sat.
Pritisak zraka u središtu tajfuna pao je na svega 890 milibara, što ga čini osobito impresivnim.

‘To Meranti smješta u panteon najdubljih tropskih ciklona koje su ikada zabilježene na Zemlji, ističe Jeff Masters iz Weather Undergrounda.

‘Nekoliko drugih došlo je do granice od 890 mb središnjeg tlaka, međutim, samo rijetki su pali ispod nje, uključujući tri uragana na Atlantiku i 13 tajfuna na sjeverozapadu Pacifika’, dodao je.

Prema procjenama stručnjaka, supertajfun će tijekom prolaska kraj Tajvana danas i sutra ostati u opasnoj petoj kategoriji. Čak i ako ne prijeđe na kopno, poharat će njegov glavni grad Taipei. Očekuje se da će ga obližnje planine malo blokirati, no zadržati će se nad toplim vodama tako da će slabljenje biti minimalno, ako ga uopće bude. Na južnim obalama Tajvana očekuju se obilne kiše i stvaranje klizišta. Zapanjuje činjenica da je u samo 36 sati ojačao od kategorije 1 do kategorije 5.Na Tajvanu je već prekinuo opskrbu strujom za oko 200.000 domova. U brojnim gradovima na jugu zemlje zatvorene su kancelarije i škole.

Prema prognozama tijekom četvrtka mogao bi udariti u kopno sjeverno od Hong Konga negdje u pokrajinama Gunagdong i Fujian. No, ako skrene malo prema jugu, Hong Kong bi se možda ipak mogao naći na njegovu udaru. Kineske vlasti već su naredile evakuaciju tisuća stanovnika, a ribarima da se vrate u luke.

Stručnjaci nemaju informacija jesu li se stanovnici Itbayata uspijeli evakuirati prije nego što su do njih stigli 14-metarski valovi koje je na Pacifiku podigao.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*