Sirijska vojska objavila: Primirje u Siriji je završeno

Sirijska vojska optužuje pobunjenike da su više od 300 puta prekršile primirje širom države, i da nisu ispunile “ni jedan element” dogovora. Sirijska vojska objavila je u kraj primirja koje je trajalo jednu sedmicu, dogovorenog između Rusije i SAD-a, optužujući pobunjeničke grupe za njegov neuspjeh.

“Sirijska vojska objavljuje kraj prekida vatre koji je započeo 12. septembra u 19:00 u skladu s američko-ruskim dogovorom”, stoji u saopštenju državne novinske agencije SANA.

Primirje je trebalo biti “stvarna šansa za zaustavljanje krvoprolića, ali naoružane terorističke grupe nisu ispoštovale taj dogovor”, saopšteno je. Vojni izvor ranije je rekao za AFP kako će dogovor o prekidu vatre isteći u 19 sati u ponedjeljak.

Dogovor koji su postigli ruski i američki diplomati u početku je doveo do toga da su se 12. septembra, nakon objave primirja, smanjili sukobi, ali je krajem prošle sedmice nasilje ponovno eskaliralo. Sirijske vojne snage “imale su najveći stepen samokontrole uprkos kršenju primirja terorističkih grupa”, stoji u saopštenju. “Oružane snage potvrđuju svoju namjeru i odlučnost da nastave s borbom protiv terorizma kako bi vratili sigurnost i stabilnost u Siriju”, zaključuje sirijska vojska.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je u ponedjeljak u Njujorku kako se Rusija nije držala svog dijela dogovora, ali da se ruski i američki zvaničnici trenutno sastaju u Ženevi”, da se “proces nastavlja”, te da će se tokom dana znati više.

Rusko ministarstvo odbrane smatra kako su male šanse da će se primirje nastaviti.

“Uzimajući u obzir da pobunjenici ne poštuju uslove primirja, smatramo besmislenim da ga sirijska vojska provodi jednostrano”, rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj. Glavni problem, smatra Rudskoj, je u tome što se pobunjenici koji nisu džihadisti nisu odvojili od bivše sirijske podružnice Al Kaide.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*