Za ponedjeljak najavljen protest vojnih penzionera

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji Bosne i Hercegovine najavila je na pres-konferenciji proteste njenih članova, vojnih penzionera, za ponedjeljak, 26. septembra, s početkom u 11.55 sati, ‘pet do 12’, ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.
Jedini zahtjev protestnika je da Federalna vlada uputi u parlamentarnu proceduru utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata.

Vlada je Prijedlog ovog zakona utvrdila na  53. sjednici u maju 2016., rečeno je na pres-konferenciji.

Vojni penzioneri žele da im tim zakonskim tekstom budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine donesenim od prethodne vlasti.

Većina govornika je na pres-konferenciji istaknula da su tada vojne penzije umanjene i do 50 posto te ostavljena mogućnost daljnjeg umanjivanja.

U, suštini, vojni penzioneri traže da im se vrati visina penzija koje su stekli po uvjetima u vrijeme penzioniranja, a bile su bazirane na doprinosima uplaćivanim u Federalni zavod PIO i radnom stažu, rečeno je.

Predsjednik Šaban Habibović kazao je da Koordinaciji boračkih udruženja nije poznato zašto aktuelna Vlada ne upućuje prijedlog novog zakona u parlamentarnu proceduru. Bilo je više pokušaja da se članovi sastanu s premijerom FBiH, ali bez rezultata, naveo je Habibović.

Članovi Koordinacije Ramiz Dreković i Petar Kolakušić, koji su zastupali iste stavove na pres-konferenciji, članovi su interresorne radne grupe koja je zajedno s predstavnicima aktuelne Vlade pripremala novi zakon, podsjetio je Habibović.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*