Počinje oporezivanje toplog obroka iznad 8,5 KM, regresa većeg od 400 KM…

U FBiH na snagu je stupio Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim će se oporezivati svaki topli obrok veći od 8,5 KM po danu.

Prema ovom pravilniku oporezivat će se i regres ako je veći od 400 KM.

Poslodavci i Ekonomsko-socijalno vijeće tvrde da je će primjena Pravilnika biti novi udar na poslodavce i radnike jer oporezivanje toplog obroka nije pratilo i smanjenje poreza na plaće.

Iako je bio zatražen sastanak sa ministricom finansija Jelkom Milićević to se nije dogodilo, a Pravilnik je stupio na snagu.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović u razgovoru za agenciju Patria ranije je kazao da bi samo u paketu Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak imali smisla.

”Ako bi se počelo s primjenom pravilnika o oporezivanju toplog obroka, a onda se za mjesec ili dva donese novi zakon to bi napravilo jednu potpunu pometnju. Mi kao poslodavci tražili smo prvi korak koji će biti neutralan, odnosno neće biti dodatno opterećenje poslodavcima” – kazao je Smailbegović.

Smailbegović smatra da je osnovni problem BiH nezaposlenost, a da bi se povećao broj zaposlenih država mora stvoriti ambijent.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća Edhem Biber kazao je da je prema reformskoj agendi donošenje ovih zakona planirano za posljednji kvartal 2016. godine.

”Zadatak reformske agende je smanjenje nameta privredi kako bi se otvorila radna mjesta” – kaže Biber.

Safudin Čengić, vlasnik Centrotransa smatra da bi primjena pravilnika o oporezivanju toplog obroka bila dodatni namet na poslodavce.

”Neozbiljno je govoriti o uvođenju nameta, a nemati smanjenje doprinosa i poreza. Ni u kom slučaju ne treba uvoditi odvojeno” – smatra Čengić.

Kako je istaknuto iz Udruženja poslodavaca FBiH Vlada je samo deklarativno za rasterećenje privrede, a zakonodavne vlasti su u samo posljednjih godinu dana donijele više od deset propisa kojima uvode nova opterećenja.

(NAP/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*