ZIMNICA: Đuveč sa patlidžanima i tikvicama

Sastojci:

10 dag luka

2-3 dl maslinovog ulja

2,5 kg patlidžana

1 kg tikvica

0,5 kg paprika

2,5 kg paradajza

 

Priprema:

  1. Patlidžane operite i narežite na 1 cm debele ploške, posolite i ostavite da puste vodu nekih pola sata.
  2. Sitno nasjeckajte luk i paprike (babure, paradajz ili rog – svejedno) pa stavite u lonac zajedno sa 1,5 dl maslinovog ulja. Polako zagrijte i podinstajte dok povene.
  3. Dok se prži luk, ploške patlidžana osušite papirnatim ubrusima i narežite na podjednake kockice cca 1×1 cm. Kad luk i paprika povenu i malo požute počnite im dodavati narezani patlidžan.
  4. Uz povremeno miješanje patlidžana u loncu, očistite tikvice. Osim onih najmanjih, ogulite ih i izvadite im središnji dio sa sjemenkama. Narežite na komadiće nešto veće od patlidžana. Kad patlidžani u loncu lagano posmeđe, dodajte tikvice.
  5. Paradajze očistite od peteljki i drvenastih dijelova (po želji i ogulite i očistite od koštica – ali nije neophodno), narežite na kockice i ubacite u lonac.
  6. Uz često miješanje, neka se polagano kuha odnosno krčka sljedećih 3-4 sata. Probajte pa posolite prema ukusu. Gotovo je kad su svi sastojci kuhani, voda je gotovo isparila – ostao je gusti sok od povrća. Provjerite je li dovoljno slano, pa po potrebi dosolite.
  7. U sterilizirane staklenke uspite vruću smjesu iz lonca. Po vrhu prelijte prst debeo sloj maslinovog ulja, tako da potpuno prekrije đuveč u staklenci pa zatvorite poklopcem s navojem. Čim ste ih zatvorili, onako vruće staklenke stavite u pećnicu i ostavite da se tu ohlade preko noći. Ujutro odložite u smočnicu.
  8. Zimi se ovaj đuveč umiješa u kuhanu rižu, ili se može servirati uz pire krumpir, kuhanu heljdu ili proso, kao prilog mesu. Dobro ga je odmah nakon otvaranja potrošiti, pa ga spremite u staklenke sa količinom koja vam je dovoljna za jedan obrok. Ako vam ostane đuveča u otvorenoj staklenci, može ostati još nekoliko dana u hladnjaku, ali dodajte malo maslinovog ulja da ga prekrije po vrhu.
  9. Omjeri povrća mogu varirati prema osobnom ukusu.

(Dobarživot.net)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*