Stolačka OIK treba da se izjasni o “dovršavanju izbora”

Članovi Općinske izborne komisije (OIK) Stolac danas do 10 sati trebalo bi da se izjasne žele li biti dio nastavka izbornog procesa u Stocu, potvrdio je član OIK-a Avdo Jaganjac.

On smatra da će izbori u tom gradu najvjerovatnije biti ponovljeni, a kako je rekao, voljan je da bude dio nastavka izbornog procesa, uz uvjet da budu osigurani demokratski uvjeti. Voljan je i zbog toga što je CIK dao mogućnost svim članovima stolačke komisije da iznesu vlastita viđenja o situaciji na terenu u izbornom danu, odnosno o nepravilnostima izbornog procesa.

Prema tome što se u jučerašnjem razgovoru u CIK-u ni druga dva člana OIK-a, Ivan Perić i Meliha Kapor, nisu izjasnili protiv ponavljanja izbora, Jaganjac zaključuje da i oni razmišljaju slično kao on jer je, dodaje, ponavljanje izbora jedino što je preostalo nakon prekida u nedjelju.

Izbori u Stocu su prekinuti nakon brojnih primjedbi zbog mijenjanja bošnjačkih članova biračkih odbora hrvatskim, a kada je kandidat SDA Salmir Kaplan otišao u Općinsku izbornu komisiju da zvanično uloži žalbu, došlo je do fizičkog obračuna njega sa Ivanom Perićem i još jednim članom OIK-a. Obojica su zadobila povrede zbog kojih su morali potražiti medicinsku pomoć.

U međuvremenu su maskirani ljudi demolirali nekoliko glasačkih mjesta, oduzeli izborni materijal, listiće i kutije, a da ne bi došlo do većih sukoba intervenirala je jedinica specijalne policije Hercegovačko neretvanskog kantona.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*