Cilj UKC-a Tuzla je da postane referalni centar za liječenje debljine

Problem pretilosti odnosno debljine postaje sve veći u svijetu, pa i kod nas. Uz pretilost se vežu i brojne bolesti, a smrtnost se drastično penje s povećanjem tjelesne težine. O liječenju patološke pretilosti na UKC-u Tuzla danas je održano i predavanje.

U posljednjih 5 godina na UKC-u Tuzla se provodi multidisciplinaran pristup liječenju problema debljine i svih bolesti koje je prate. U tim su uključeni endokrinolozi, gastroenteorolozi, psihijatri, psiholozi, anesteziolozi i hirurzi, koji moraju projektovati hirurško liječenje kao jedan od vidova liječenja patološke debljine, i na taj način omogućiti pacijentima da pored gubitka tjelesne težine izliječe i prateće bolesti.

Na današnjem predavanju bilo je riječi i o pretilosti kod djece, koja postaje sve češća. To postaje bolest savremenog doba, a dobrim dijelom za to su krivi porodica, stil življenja i način ishrane.

Do sada su postignuti veliki uspjesi na UKC Tuzla kada je liječenje pretilosti u pitanju. Pored pacijenata iz BiH, operativni zahvati su uspješno obavljeni i na pacijentima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske pa čak i SAD-a.

Cilj UKC Tuzla je da postane referalni centar za liječenje debljine, za šta već ispunjavaju uslove. Uskoro će predati aplikaciju Federalnom ministarstvu zdravstva, nakon čega se može očekivati pružanje potpune medicinske skrbi pacijentima koji liječe patološku debljinu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*