(VIDEO) U Tuzli obilježen Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa

U cijelom svijetu 12. oktobar se obilježava kao dan reumatoidnog artritisa. O problemima i životu ljudi oboljelih od ove bolesti u javnosti se malo zna. Tim povodom Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona “Snaga”i istoimeno udruženje registrovano na državnom nivou organizovalo je konferenciju za medije na kojoj su ukazali na probleme sa kojima se pacijenti susreću prilikom nabavke ljekova.

Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu i bol u zglobovima i drugim organima u ljudskom tijelu. Profesorica Suada Mulić  Bačić internista reumatolog ističe da pacijenti često nisu u stanju sebi obezbjediti adekvatnu terapiju a hladnije vrijeme koje dolazi također utiče na Reumatoidni artritis od kojeg se samo u Tuzlanskom kantonu liječi oko 17.000 oboljelih svih životnih dobi.

Iz udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti Snaga navode da su oboljeli od ove bolesti diskriminisani od strane države i prepušteni sami sebi što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*