Postignut važan sporazum o klimi

Predstavnici više od 150 zemalja svijeta postigli su rano jutros značajan sporazum o postepenom ograničenju snažnih industrijskih gasova sa efektom staklene bašte, mnogo jačih od ugljen dioksida. Time je napravljen veliki korak u borbi protiv klimatskih promjena.

Pregovori o gasovima hidro-fluoro ugljenika (HFC) koji se koriste u frižiderima i klima uredjajima i raspršivačima, smatraju se prvim testom spremnosti svijeta da se bori za očuvanje klime od istorijskog Pariškog sporazuma o smanjenju emisije ugljen dioksida u decembru prošle godine.

Postizanje dogovora objavljeno je rano jutros nakon pregovora koji su trajali cijelu noć. Prema dogovoru, upotreba HFC gasova se ograničava i smanjuje postepeno od 2019. godine. Predviđeno je da će u skladu s tim od 2024. godine u razvijenim zemljama biti poduzete određene mjere, uključujući i SAD, drugog najvećeg svjetskog zagadjivača. Sporazum je prihvatila i Kina koje je najveći svjetski zagađivač.

Mala grupa zemalja, među kojima Indija, Pakistan i neke države Persijskog zaljeva isposlovale su da počnu kasnije da provode ovaj dogovor, od 2029. godine, jer tvrde da je njihovim privredama potrebno više vremena da se prilagode.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*