U novim neredima u zatvorima poginulo najmanje 18 ljudi

Najmanje 18 brazilskih zatvorenika poginulo je u novim zatvorskim neredima u nedjelju i ponedjeljak, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).
Osam zatvorenika umrlo je od gušenja nakon udisanja dima od požara u zatvoru Enio Pinheiro dos Santos u Porto Velhu, glavnom gradu države Rondonia na sjeverozapadnoj granici sa Bolivijom, kazao je sekretar pravde Marcos Rocha.

“Konfuzija je počela u ranim jutarnjim satima kada su dvije rivalske grupe počele borbu. Spalili su madrace i druge predmete ispred zatvorene ćelije u kojoj je bilo osam zatvorenika“, rekao je lokalnim medijima direktor zatvora Jobson Bandeiras.

U drugim neredima u nedjelju ubijeno je deset zatvorenika, kojima je odrubljena glava ili su zapaljeni u Poljoprivrednom kaznenom zavodu Monte Cristo u Boa Visti, glavnom gradu Roraime na sjevernoj granici sa Venecuelom. Još dvojica zatvorenika su u kritičnom stanju u obližnjoj bolnici.

U zatvoru u Boa Visiti smješteno je oko 1.400 zatvorenika. Do nereda je navodno došlo u trenutku, kada su porodice, uglavnom žene bile u posjeti zatvorenicima. To je dovelo do toga da ih je na stotine uzeto kao taoci, dok sigurnosne snage nisu uspješno završile intervenciju.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*