Wigemark-Novalić: Parlament FBiH konačno treba početi raditi svoj posao

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigamark rekao je nakon današnjeg sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem da je krajnje vrijeme da Parlament Federacije BiH počne da radi svoj posao jer, osim novca, postoje i druge obaveze.

Wigemark i Novalić razgovarali su o sprovođenju Reformske agende i procesu evropskih integracija BiH.

Prema Wigemarkovim riječima, prošli su mjeseci od posljednjeg zasjedanja Parlamenta FBiH.On je podsjetio da je Reformska agenda jedna od najvažnijih reformi od završetka rata u BiH, te da je svrha njene izrade kreiranje više radnih mjesta za mlade.

“Mi iz EU želimo vidjeti nastavak unapređenja poslovnog okruženja u zemlji, smanjenje birokratskih procedura za strane i domaće investitore, kvalitetniju javnu upravu i jačanje vladavine prava za jačanje privrede i poslovnog okruženja, kao i snažniju transparentnost”, rekao je Wigemark.

“Prije godinu dana vidjeli smo obećavajući početak provedbe reformi. Donesene su neke teške odluke koje nisu uvijek popularne i ne nailaze uvijek na razumijevanje javnosti”, poručio je Wigemark i čestitao premijeru i Vladi na tome. “Kao posljedicu ovih aktivnosti vidjeli smo promjenu stope zaposlenosti i rasta, u čemu je BiH na čelu od svih zemalja regiona, a ove statističke pokazatelje potvrdio je i MMF”.

Novalić je istaknuo da je do sada provedena trećina mjera iz Reformske agende i programa Vlade FBiH, te da su rezultati vidljivi, jer je smanjen broj zaposlenih u javnoj službi, a BDP je porastao.

“Ovom prilikom sam još jednom naglasio da je Vlada opredjeljenja, spremna i sposobna da provede sve reforme iz agende koju smo zacrtali. Vlada je preuzela odgovornost i radimo u skladu koji važi u cijelom svijetu. Okolnosti koje smo zatekli nisu naša djela. Ali su naša osnova koju smo prihvatili i rezultati našeg rada su se već materijalizirali. Prihvatanje naše aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji je dokaz i rezultat provođenja reforme”, rekao je Novalić.

On je naglasio da će Vlada FBiH sprovesti sve reforme zacrtane u Reformskoj agendi i reformskom programu, koji sadrži 97 tačaka, za razliku od agende koja ima 61 tačku.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*