Humanitarni prekid vatre u Alepu produžen za četiri dana

Humanitarni prekid vatre u Alepu produžen je do ponedjeljka, 24. oktobra, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Aleksej Borodavkin.

On nije isključio dalje produženje prekida vatre, pod uslovom da primirje ne krše “Nusra front” i ostale militantane grupe, prenio je “Sputnjik”.

Prema njegovim rečima, sirijska i ruska vojska su uradile sve da se obezbijedi izlazak civila i ekstramista iz “Nusra fronta” i njima bliskih članova opozicionih grupa iz istočnog Alepa.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva zabrinuta zbog odbijanja pripadnika grupe Džabat al-Nusra da napuste Alep humanitarnim koridorom koji su otvorile sirijske i ruske snage.

“Veoma smo uznemireni zbog toga što, uprkos gestovima dobre volje Moskve i Damaska u cilju normalizacije situacije u Alepu, vidimo da ekstremisti Džabat al-Nusre odbijaju da napuste grad”, izjavio je Lavrov, dodajući i da se s tom grupom solidarišu i pripadnici grupe Ahrar al-Šam, koju partneri Rusije, kako je rekao, smatraju umjerenim.
Rusija je juče prekid vatre u Alepu produžila za 24 sata.

Evakuacija još nije počela

Evakuacija bolesnih i ranjenih iz istočnog dijela Alepa, koja je bila planirana za danas, odložena je, saopštili su Ujedinjeni narodi.

U saopštenju se objašnjava da je evakuacija odložena pošto zaraćene strane u ratom razorenom Alepu nisu dale neophodne sigurnosne garancije za početak akcije izvlačenja civila, prenijela je agencija AFP.

“Evakuacija bolesnih i povrijeđenih, nažalost, nije mogla da bude započeta jutros, kako je bilo planirano, zato što nisu bili ispunjeni neophodni uslovi”, izjavio je portparol UN za humanitarna pitanja Jens Lerke.

Sirijska vlada ranije je objavila da je danas otvorila koridor za pobunjenike i civile koji žele da napuste istočne dijelove Alepa koji su pod opsadom.

Mnogi stanovnici tih područja, međutim, neće da odu tvrdeći da nema garancija da ih državne snage neće uhapsiti.

Na televizijskim snimcima se vidi kako buldožeri otvaraju put Kastelo, glavni pravac snabdijevanja pobunjeničkih dijelova Alepa pod opsadom sirijskih snaga.

Pored puta su parkirani autobusi i ambulantna kola za prevoz evakuisanih osoba.

U Alepu je jutros , drugi dan zaredom, stupilo na snagu 11-satno primirje kako bi bili evakuisani ranjenici, civili i pobunjenici i kako bi bili dostavljeni hrana i lijekovi.

Alep je klanica

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Rad el Husein izjavio je danas da je sirijski grad Alep “klanica” i pozvao Vijeće za ljudska prava da ostavi “politička neslaganja” po strani i da se fokusira na civile koji pate.

Husein se putem videokonferencije obratio članicama te institucije na početku specijalne sjednice o Alepu.

“Kršenja ljudskih prava i zlostavljanja u Siriji, u istočnom Alepu koji je u rukama pobunjenika i”predstavljaju zločine istorijskih razmjera. Kolektivni neuspjeh međunarodne zajednice da zaštiti civile i prekine krvoproliće trebalo bi da proganja svakog od nas”, rekao je Husein.

Vijeće UN za ljudska prava trebalo bi danas da glasa o rezoluciji kojom bi se pozvalo na pojačano praćenje zločina u Alepu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*