Brisel: Lideri EU bez dogovora oko sankcija Rusiji

Lideri Evropske unije (EU) na samitu u Briselu dogovorili su se da razmotre sve raspoložive opcije protiv Sirije i njenih saveznika, uključujući Rusiju, ako se nastavi bombardovanje civila u Alepu, ali su odustali od prijetnji sankcijama, saopćio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

On je poslije prvog dana samita kazao da je strategija Rusije da oslabi EU i dodao da lideri EU snažno osuđuju napade na civile od sirijskog režima i njegovih saveznika predvođenih Rusijom.

Evropski lideri su pozvali na trajno primirje i spremni su da razmotre “sve raspoložive opcije ako se ta zlodjela nastave”, prenosi AFP.

Jedan od osnovnih uzroka internih podjela EU oko Rusije jeste ekonomske prirode.

Britanija, Francuska i Njemačka podržale su opciju da se razmotre sankcije protiv Moskve ako se napadi nastave.

Užasnute ruskim zračnim udarima po bolnicama i humanitarnom konvoju u kojima je ubijeno na stotine civila među kojima i djece, Britanija i Francuska žele izvršiti maksimalan pritisak na Moskvu kako bi zaustavila napade na pobunjenike u istočnom Aleppu.
Bez vojne uloge u sirijskom građanskom ratu, Evropska unija se oslanja na svoj neutralni status kako bi pomogla Ujedinjenim nacijama na okončanju sirijskog petoipogodišnjeg sukoba.

Francuska je pokušala da diplomatski izolira Rusiju, prvo u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku s neuspješnim pokušajem prinuđivanja na primirje, i nakon toga sa zvaničnom osudom, od strane svih 28 ministara vanjskih poslova EU, ruskih zračnih udara po istočnom dijelu Aleppa pod pobunjeničkom kontrolom.

Zbog već uvedenih sankcija koje su nanijele štetu privredi Mađarske, Italije i Slovačke, ove zemlje nisu bile spremne da podrže uvođenje oštrijih mjera.

“Podržali smo dokument koji poziva na potrebu dogovora, pravog primirja i procesa političke tranzicije. Ali mislim da nema svrhe tu pominjati sankcije”, rekao je italijanski premijer Mateo Renci.

I švedski premijer Štefan Leven rekao je da sada ne postoji jedinstven stav u EU o pitanju sankcija, ali da bi to mogla da bude opcija za budućnost.

Evropski lideri su s podjednako oštrim rječnikom izdali zajedničku izjava sa samita u ranim jutarnjim satima. U konačnoj verziji uklonjene su, međutim, riječi ranijih nacrta u čiji je uvid došao Reuters kojima se prijeti ruskim pojedincima i kompanijama povezanim sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*