Ekolozi: Formirati Ministarstvo okoliša na nivou BiH

Nekoliko ekoloških udruženja iz više gradova u BiH namjeravaju pokrenuti inicijativu da se na državnom nivou osnuje Ministarstvo okoliša. To obrazlažu činjenicom da ugrožena prirodna bogatstva ne poznaju bilo kakve granice, te da je njihova zaštita nemoguća uz administrativne prepreke.

O tome je bilo riječi na sastanku predstavnika nekoliko ekoloških udruženja, održanom u Mostaru, na kojem je apelirano i na bolje poštivanje zakona iz oblasti zaštite prirodne okoline.

Stručnjaci iz oblasti zaštite prirodne okoline tvrde da se ekološki problemi ne mogu rješavati na entitetskom ili kantonalnom nivou. Profesor ekološke pedagogije sa tuzlanskog Univerziteta, Muhamed Omerović, koji je ujedno i predsjednik Ekološkog saveza Eko Zeleni Tuzlanskog kantona, kaže da vode i zrak ne poznaju nikakve granice.

Stručnjaci smatraju kako je potrebno izvršiti i ekologizaciju cijelog društva, a posebno poraditi na razvijanju ekološke svijesti kod mladih, jer je ekološki odgoj i obrazovanje – ističu – i po međunarodnim dokumentima ključ opstanka na planeti Zemlji.

Neki od mostarskih studenata tako su pokrenuli Facebook grupu pod nazivom “Jesmo li svjesni”, na kojoj potenciraju ekološke teme. Povod je bio stanje u kojem su zbog nebrige stanovništva zatekli kampus Univerziteta, smješten na prostoru bivše kasarne Sjeverni logor.

(StarMo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*