Iračka vojska oslobodila još tri sela od IDIL-a

Tri sela zapadno od Mosula oslobođena su od terorističke grupe ISIS-a, kazali su iz iračke vojske u subotu.
Faisal Yasin, kapetan operativne komande Nineveh, izjavio je za Anadolu Agency (AA) da su uništena i četiri IDIL-ova vozila natovarena bombama, te da je operacija u toku.

Mezahim Ahmed, armijski major iračke vojske, kazao je kako su u vazdušnim napadima koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama u mjestu Tal Kayf, 12 kilometara od Mosula, greškom ubijena četiri, a ranjeno devet iračkih vojnika.

Ubijeni vojnici bili su iz 16. divizije iračke vojske koja je skoro sedam dana bila u Tal Kayfu, dodao je Ahmed.

Iračka vojska uz podršku koalicije predvođene SAD-om, 18. oktobra pokrenula je dugo očekivanu operaciju preuzimanja Mosula od IDIL-a, koji je ovaj grad zauzeo sredinom 2014. godine.

Većina sela na gradskoj periferiji su oslobođena, ali IDIL i dalje drži pod kontrolom Mosul.

Šiitska milicija u Iraku koju podržava Iran saopćila je da je počela napade na položaje “Islamske države” zapadno od Mosula.

Milicija, poznata i kao koalicija “Narodna snaga mobilizacije”, kreće se sa svojih položaja južno od Mosula u pravcu Tal Afara, jakog uporišta “Islamske države” zapadno od ovog grada.

Zauzimanje Tal Afara bi na efikasan način presjeklo linije povlačenja militanata u susjednu Siriju.

Ova operacija će vjerovatno uzbuniti Ankaru jer je Tal Afar blizu turske granice i naseljen je velikim brojem pripadnika turske nacionalne manjine.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*