Posljednji ispraćaj doc.dr medicinskih nauka Mate Anđelića, specijaliste interne medicine

Tuzla se oprostila od istaknutog sugrađanina , docenta dr medicinskih nauka Mate Anđelića, specijaliste interne medicine.

Naš sugrađanin , docent dr. medicinskih nauka  Mato Anđelić, specijalista  interne medicine preminuo je u 89. godini. Za života je slovio kao vrsni dijagnostičar, doajen kardiologije, humanista i dugogodišnji šef Odjeljenja kardiologije  UKC-a Tuzla.

Početkom 65. godine dr Anđelić je započeo specijalizaciju iz interne medicine, a po završetnku biva raspoređen na Interno odjeljenje, gdje su se zbrinjavali bolesnici sa kardiovaskularnim oboljenjima. Dr. Anđelić je organizovao i kabinet za ergometriju, gdje je aktivno radio na ergometrijskom testiranju bolesnika, a krajem 70-tih biva imenovan za šefa koronarne jedinice. Osnivanjem Medicinskog fakulteta u Tuzli 1976. godine, Interno odjeljenje prerasta u Internu kliniku (1977. godine) i formira se Kardiološki odjel čiji je šef doc. dr. Mato Anđelić, koji je 1983. godine imenovan i za šefa Odjeljenja kardiologije.

Tokom rata ovo odjeljenje, na čijem je čelu bio dr Anđelić, je bilježilo fantastične rezultate rada prepoznate i u široj medicinskoj javnosti. U decembru 1997. godine, dugogodišnji šef i doajen kardiologije doc. dr. Mato Anđelić odlazi u penziju. Prijatelji, kolege, sugrađani oprostili su se danas od ovoga velikog humaniste u UKC-u Tuzla gdje je obavljena komemorativna sjednica, a  posljednji ispraćaj i sahrana obavljeni su na Pravoslavnom groblju Trnovac.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*