23. Svjetsko prvenstvo u karateu: Husanović i Redžepagić stekli sudijsko zvanje

U Lincu (Austrija) je od 26. do 30. oktobra održano Svjetsko prvenstvo u karateu za seniore. Na prvenstvu je učestvovalo 118 država.

Gledajući u ukupnom skoru Bosna i Hercegovina je ostvarila odličan rezultat. Ivona Ćavar iz Mostara je osvojila treće mjesto u kategoriji borbe seniorke -68kg.

Osim Ivone, blizu medalje je bio i Haris Suljković koji je osvojio 5. mjesto u kategoriji borbe seniori +84kg.

Samo 5 zemalja Balkana osvojilo je po jednu medalju. Osim Bosne i Hercegovine to su učinile i Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Turska. Ostale države našeg poluotoka su ostale bez medalje.

U sklopu Svjetskog prvenstva je održan i seminar za trenere i sudije.

Fikret Selman je uspješno obnovio svoju WKF trenersku licencu, dok je Una Selman-Žilić kao jedina djevojka iz Bosne i Hercegovine stekla ovo značajno zvanje.

Samo treneri sa Svjetskom WKF licencom mogu biti selektori reprezentacije i voditi takmičare na prvenstvima Premijer lige (zlatna liga u karateu).

Osim toga za Svjetskog sudiju A klase (glavni sudija) je položio Muhamed Husanović, a Eldin Redžepagić je položio za svjetskog pomoćnog sudiju. Ujedno, Redžepagić je najmlađi sudija sa svjetskom licencom.

Ovi rezultati predstavljaju veliki uspjeh kako takmičarskog tako i stručnog dijela reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Također, treba naglasiti da je ovo prvo Svjetsko prvenstvo od kako je karate zvanično primljeno u porodicu olimpijskih sportova.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*