Juventus goalkeeper Gianluigi Buffon, center, Juventus' Gonzalo Higuain, left, and Juventus' Miralem Pjanic hold their hands after the Champions League Group H soccer match against Lyon, Tuesday Oct. 18, 2016, in Lyon, central France. Juventus won 1-0. (AP Photo/Laurent Cipriani)

Liga prvaka: Dortmund, Real, Leicester, Sevilla i Juventus žele osigurati rani plasman u osminu finala

Večeras se igraju utakmice 4. kola Lige prvaka u grupama E, F, G i H, a Dortmund, Real, Leicester, Sevilla i Juventus imaju priliku osigurati plasman u nokaut fazu elitnog evropskog nogometnog takmičenja.

Grupa E

Monaco – CSKA Moskva

U grupi E je situacija neizvjesna, a lider Monaco želi pobjedom nad četvrtoplasiranim CSKA zadržati svoju poziciju. Prva utakmica u Rusiji završena je remijem 1:1, a francuski tim se nada da će pred domaćim navijačima osvojiti puni plijen. S druge strane, CSKA jeste posljednji, ali ima samo tri boda manje od lidera Monaca, dva od drugoplasiranog Tottenhama i jedan od trećeplasiranog Leverkusena.

Tottenham – Bayer Leverkusen

U prvoj utakmici odigranoj u Njemačkoj golova nije bilo, a pobjeda u novom susretu bi za oba kluba značila mnogo u borbi za nokaut fazu. Trenutno su Spursi drugi s četiri boda, jednim više od trećeplasiranog Bayera.

Tabela:

1. Monaco 5
2. Tottenham 4
3. Bayer Leverkusen 3
4. CSKA Moskva 2

Grupa F

Borussia Dortmund – Sporting

Dortmund u večerašnjoj utakmici protiv Sportinga ima šansu osigurati plasman u nokaut fazu. Milioneri su u Portugalu slavili 2:1, a nova pobjeda bi značila plasman u osminu finala Lige prvaka. Sportingu statistika ne ide u prilog, jer nikad nije pobijedio na njemačkom tlu, upisao je 11 poraza u 12 utakmica. Ako izgube, Portugalci će izgubiti šanse za nokaut fazu elitnog evropskog takmičenja.

Legia – Real Madrid

Veoma blizu plasmana u osminu finala je i Real Madrid, koji će biti gost Legiji u Varšavi. Na stadionu Santiago Bernabeu je bilo 5:1 za Kraljeve, tako da se Legiji ne piše dobro. Ukoliko Real pobjedi Legiju, a Dortmund ekipu Sportinga, španski tim će osigurati nastup u nokaut fazi. Zvijezdi Reala Cristianu Ronaldu nedostaju dva gola da dostigne brojku od 100 pogodaka u Ligi prvaka. Poraz bi Legiju eliminisao iz utrke za prvu i drugu poziciju u grupi, a šanse bi sačuvala remijem s Kraljevima i porazom Dortmunda od Sportinga.

Tabela:

1. Borussia Dortmund 7
2. Real Madrid 7
3. Sporting 3
4. Legia Varšava 0

Grupa G

Kopenhagen – Leicester

Engleski prvak Leicester ima maksimalan učinak u grupnoj fazi lige prvaka, koji želi zadržati i nakon utakmice s Kopenhagenom. Pobjeda bi Lisicama donijela novi historijski uspjeh i plasman u osminu finala Lige prvaka. U prvoj utakmici odigranoj u Engleskoj Leicester je pobijedio rezultatom 1:0. Danski tim je drugi na tabeli sa četiri boda, koliko ima i trećeplasirani Porto, pa je svaki bod u trci za nokaut fazu izuzetno važan.

Porto – Club Brugge

Porto je u Belgiji pobijedio Club Brugge 2:1, a revanš na svom stadionu vidi kao idealnu priliku za nove bodove, kojima će nastaviti borbu za nokaut fazu. S druge strane, ako Club Brugge izgubi, bit će eliminisan. Ista sudbina ga čeka ako odigra neriješeno, a Kopenhagen pobijedi ekipu Leicestera.

Tabela:

1. Leicester 9
2. Kopenhagen 4
3. Porto 4
4. Club Brugge 0

Grupa H

Sevilla – Dinamo Zagreb

Sevilla je u Zagrebu pobijedila Dinamo rezultatom 1:0, a u uzvratnom susretu novim bodovima namjerava nastaviti borbu s Juventusom za prestiž. Modri nemaju niti jedan bod, a ukoliko bi se situacija nakon ove utakmice promijenila, to bi bilo iznenađenje. Pobjeda Sevilli definitivno garantuje plasman u nokaut fazu, dok poraz za Dinamo znači eliminaciju.

Juventus – Lyon

Juventus je pobijedio Lyon u Francuskoj rezultatom 1:0, a novi trijumf bi značio plasman u nokaut fazu Lige prvaka. Lyon ima samo tri boda i male šanse da izbori plasman dalje.

Tabela:

1. Juventus 7
2. Sevilla 7
3. Lyon 3
4. Dinamo Zagreb 0

Sve večerašnje utakmice se igraju u terminu od 20:45 sati.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*