Nezaposlenost u Njemačkoj rekordno niska

Broj nezaposlenih u Njemačkoj u oktobru se smanjio više nego što se očekivalo, pri čemu se stopa nezaposlenosti spustila na novi rekordno nizak nivo od 1990. godine, nagovještavajući porast lične potrošnje i rasta ekonomije u cjelini u četvrtom tromjesečju.
Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj u oktobru je smanjen za 13 hiljada , na 2,662 miliona, pokazao je izvještaj savezne agencije za rad (BAA).

“Zahvaljujući jesenjem zamahu nezaposlenost se značajno smanjila, zaposlenost ponovo porasla a potražnja za novim zaposlenicima ojačala”, kazao je Frank-Juergen Weise, direktor savezne agencije za rad.

Stopa nezaposlenosti pritom je skliznula za 0,1 odstotni bod, na šest odsto, što je njen najniži nivo od njemačkog ujedinjenja 1990. godine, pokazao je izvještaj.

Broj slobodnih mjesta u najvećoj evropskoj privredi u istom je periodu dostigao rekordnih 691.000, pokazuju najnoviji podaci, sugerišući da kompanije sve više muku muče s pronalaženjem novih zaposlenika na tržištu rada.

Posebna potreba za dodatnim radnicima zabilježena je u sektorima socijalne brige, maloprodaje i pripreme i dostave hrane, te u građevinskoj industriji, kazao je glavni ekonomista KFW-a Joerg Zeuner.

Berlin očekuje rekordnu zaposlenost

U vladi očekuju da će broj zaposlenih ove godine u Njemačkoj dostići rekordnih 43,6 miliona, a iduće 44 miliona. To bi trebalo poduprijeti budžetske prihode i time omogućiti Berlinu veću državnu potrošnju ili smanjenje poreza, napominje Reuters.

Paralelno bi se broj nezaposlenih po vladinim procjenama trebao smanjiti na 2,69 miliona u ovoj, te na 2,66 miliona u idućoj godini, I pored rekordnog priliva migranata i izbjeglica.

Njemačka je ove i prošle godine registrovala dolazak više od milion stranaca, uglavnom iz ratom zahvaćenih zemalja poput Sirije, Iraka i Afganistana. Vlada i savezne države u ovoj su godini izdvojili više od 20 milijardi eura za njihov smještaj i integraciju. Odvojeno, ministarstvo finansija u srijedu je objavilo da će saveznim državama tokom ove i iduće godine osigurati dodatnih 3,8 milijardi eura za potrebe uključivanja migranata u tržište rada.

Najnovije dobre vijesti s tržišta rada vremenski su se poklopile s objavom izvještaja iz njemačkog proizvodnog sektora, u kojem su aktivnosti u oktobru porasle najsnažnije u tri godine zahvaljujući jačanju potražnje iz Azije i Sjedinjenih Država. U sklopu tog je trenda gotovo svaka peta kompanija zaposlila nove radnike.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*