Sarajevo: Treći Međunarodni sajam visokog obrazovanja

Treći međunarodni sajam visokog obrazovanja i okrugli sto o temi “Visoko obrazovanje i realni sektor” bit će održani danas u Sarajevu.

Cilj sajma je da okupi univerzitetske predstavnike, maturante i agencije za zapošljavanje, koji će omogućiti konstruktivnu komunikaciju i podršku za zajednicu te olakšati odabir budućeg zvanja, odnosno uskladiti ponudu studijskih programa sa potražnjom na tržištu rada.

Prateći globalne trendove u visokom obrazovanju te potrebu da se odabere odgovarajući univerzitet koji je značajan izazov za svakog srednjoškolca koji, pored svog izbora, treba da se suoči sa statističkim podacima o nezaposlenju u Bosni i Hercegovini, pokrenuta je ideja o organizaciji sajma visokog obrazovanja, saopćili su organizatori.

Sajam će okupiti univerzitete iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i ostalih zemalja u regionu.

Na okruglom stolu će se dati pregled reformskog statusa BiH kada je u pitanju obrazovanje, uvođenje “Bolonje” i iskustvo sa bh. univerziteta, utjecaj reformi studijskih programa i usklađivanje sa potrebama tržišta.

Predstavnici državnog nivoa vlasti će pokušati objasniti razvoj nacionalnog kvalifikacijskog okvira Bosne i Hercegovine za studijske programe i njegovo usklađivanje sa tržištem rada, te tematizirati o ulozi obrazovanja u procesu približavanja Evropskoj uniji – tačnije, usaglašavanje bh. obrazovne i radne legislative sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Predstavnici univerziteta, kao krucijalnog subjekta za oblikovanje budućih zaposlenika, iznijet će mišljenje o Bolonjskom procesu obrazovanja kao takvom, analizirati uspješnost njegove implementacije u zadovoljavanju potreba tržišta, te se osvrnuti na važnost učešća u programima međunarodne mobilnosti i njen doprinos ka kvalitetnom zapošljavanju.

Predstavnici privrednog svijeta će dati konkretne primjere (ne)uspješne saradnje i uspostavljanja relacija između diplomiranih kandidata i izraženih potreba za radnom snagom od privrednih subjekata.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*