Pokraj Mosula otkrivena masovna grobnica sa 100 obezglavljenih tijela

Masovna grobnica sa 100 obezglavljenih tijela pronađena je u krugu škole južno od Mosula, saopćila je iračka vojska koja učestvuje u oslobađanju grada koji se nalazi pod okupacijom Islamske države.

Irački vojnici pronašli su masovnu grobnicu u dvorištu poljoprivredne škole u mjestu Hammam al-Alil koje je oslobođeno u ponedjeljak nakon što su iz njega protjerani teroristi Islamske države (IDIL). Informaciju o pronalasku potvrdio je brigadni general Yahya Rasool, prenosi AP.

Većina tijela su obezglavljena i u težem stanju raspada, što otežava identifikaciju i određivanje činjenica u vezi s njihovom pripadnosti vojsci ili civilnom stanovništvu. Na mjesto grobnice poslat je tim forenzičara iz Bagdada koji će izvršiti testiranje nad ostacima.

Glasnogovornica UN-a Stephane Dujarric je poručila da teroristi IDIL-a moraju odgovarati za zločine koji su počinjeni u Mosulu koji je pod kontrolom Islamske države od 2014. godine.

“Jedino što možemo učiniti jeste osuditi ovo zlodjelo. Nadamo se da će vojna operacija uskoro biti završena i da će se izvesti u skladu sa međunarodnim zakonima”, rekla je Dujarric.

Iračka vojska otkrila je masovnu grobnicu kod Faludže u junu ove godine. U njoj je pronađeno 400 tijela, a većina je likvidirana hicima u glavu.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*