Predstavnički dom PFBiH usvojio Deklaraciju o osudi govora mržnje

Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH, nakon višemjesečne pauze zbog političke krize, počeo je u Sarajevu dvodnevno zasjedanje. Poslanici su usvojili Deklaraciju kojom se osuđuje govor mržnje u BiH. Deklaraciju je ranije prihvatio i Dom naroda.

Danas je nastavljena redovna 12. sjednica, prekinuta u mjesecu julu, a za sutra je planirana vanredna.

Na početku sjednice Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Deklaraciju kojom osuđuje govor mržnje.
Dokument je  predložila poslanica Azra Hadžiahmetović napominjući da je u jednakom tekstu usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Deklaracija se u preambuli poziva na potrebu dosljednog provođenja domaćih, ali i međunarodnih dokumenata kojima se nastoji zabraniti i sankcionisati govor mržnje, kao što su Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Preporuka Vijeća Evrope o govoru mržnje, Konvencija o kibernetičkom kriminalu te Dodatni protokol uz tu konvenciju.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta Deklaracijom osuđuje govor mržnje te izražava spremnost na dodatni angažman u borbi protiv te pojave i poziva na angažman sve intitucije radi sprečavanja i sankcionisanja. I organi svih nivoa vlasti te nosioci javnih funkcija pozvani su da se ustručavaju od govora mržnje i da se bore protiv tog zla.

Vijeću ministara BiH i entitetskim vladama je upućen poziv Deklaracijom na dosljedno provođenje međunarodnih dokumenata, posebno Dodatnog protokola uz Konvenciju o kibernetičkom kriminalu, ratificirang 2006. radi sprečavanja i sankcioniranja govora mržnje.

Predstavnički dom ukazuje Deklaracijom na potrebnu dosljednu primjenu krivičnog zakonodavstva i eventaulno pooštravanje zakonskih odredbi o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje.

Upućen je i poziv medijima da se sveobuhvatno, interdisciplinarno i interaktivno bore protiv govora mržnje i maksimalno kontrolišu svoje sadržaje. Ukazuje se na rastući problem zloupotrebe interneta u svrhu širenja govora mržnje.

Posebnu zabrinutost Predstavnički dom izražava zbog sve prisutnijeg govora mržnje kojim se širi, podstiče, promovira i opravdava terorizam – najveća sigurnosna prijetnja današnjice te zahtijeva puni angažman nadležnh institucija i društva u cjelini radi sprečavanja i sankcionisanja takvih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, navedeno je u Deklaraciji.

Obiman dnevni red
Na današnjoj redovnoj sjednici preostalo da se poslanici izjasne o predloženom prihvaćanju zaduženja FBiH po Sporazumu o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvitak (IFAD) za realizaciju Projekta Program razvitka ruralne konkurentnosti (RCDP) te po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda  za međunarodni razvitak (OFID) za realizaciju Projekta razvitka ruralnog poduzetništva.

Poslanici će se takođe izjašnjavati o izještaju koji se odnosi na izvršenje prošlogodišnjeg finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Predložena je i strategija prometa u Federaciji BiH za razdoblje 2016.-2030. godina, kao i izvještaj o zaduženju FBiH po osnovi emisije trezorskih zapisa.

Na dnevnom redu je i Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu  u FBiH.

Za sutrašnje vanredno zasjedanje, predloženo je razmatranje informacije Federalne vlade o postupku prodaje državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo.

Planirana je i Vladina informacija o stanju u zdravstvenom sistemu FBiH, kao i rasprava o stanju u Federalnom zavodu PIO, statusu penzionera u FBiH i mogućem unapređenju statusa sadašnjih i budućih penzionera.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*