Clinton u blagoj prednosti nad Trumpom u svim ključnim državama

CNN-ova interaktivna karta pokazuje da Hillary Clinton ima blagu prednost nad Trumpom. Hillary dobiva 268 elektorskih glasova, Trump 204, a još 66 elektorskih glasova iz neopredjeljenih država nije raspodijeljeno.

22:36 – Prema prvim rezultatima iz američke savezne države Ohio, Clinton ima blagu prednost u odnosu na Trumpa.

22:31 – Sud u Nevadi odbio je tužbu Donalda Trumpa protiv izbornog povjerenstva u okrugu Clark.
Republikanski kandidat zatražio je da se glasovi primljeni nakon zatvaranja birališta izuzmu iz rezultata, ali prema zakonu svi koji su stali u red prije zatvaranja imali su pravo glasati.

22:15 – Za 45 minuta očekuju se rezultati prvih anketa.

22:09 – Prema ranim anketama Hillary Clinton je u blagoj prednosti ispred svog protukandidata u svim ključnim državama: Floridi, Iowi, Nevadi, New Hampshireu, Ohiu, Pennsylvaniji kao i Wisconsinu.

22:06 – Kandidati su u izborni dan ušli sa praktično jednakim šansama, s tim što je bivša državna sekretarka održala Hillary Clinton epitet favorita, koji ju je pratio kroz cijelu kampanju.

Ekscentrični milijarder je pokušavao da je stigne, a u finišu izbornog dana je čak naveo i da će vidjeti na koji način će priznati izborne rezultate, što vodi ka tome da sumnja u svoju pobjedu.

– Ako predsjednički kandidat Republikanaca Donald Trump ne dobije Floridu možete na spavanje. Međutim, ako osvoji Floridu i Sjevernu Karolinu, sačekajte još sat za Ohio, možda on postane novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, rekli su učesnici diskusionog foruma “Clintonova protiv Trumpa – predsjednički izbori u SAD”.

– U prepodnevnim satima, po našem vremenu, predviđeno je da demokratska kandidatkinja ima 70 posto šansi da odnese pobjedu na današnjim predsjedničkim izborima u SAD, smatra jedan od uglednih analitičara Nate Silver, koji je analizirao rezultate različitih anketa, prenosi Guardian.

21:50 – U Sjevernoj Karolini, jednoj od država koja će odlučivati o konačnom ishodu izbora, glasalo je manje ljudi nego na prošlim izborima. Kako je to država koja dijelom naginje prema Hillary Clinton, pojavila se mogućnost da Clinton neće izgraditi dovoljnu zalihu glasova pred Trumpom, piše CNN.

21:27 – Zbog pogrešaka kod strojeva za glasanje, Trump je još jednom implicirao kako su izbori namješteni te ih neće priznati ako izgubi.

“Postoje zabilježeni slučajevi da je (virtualni) listić na kojem su glasali za republikance, odjednom postao demokratski. To su strojevi” rekao je Trump, dodajući kako će morati pričekati izvještaje s birališta.

Zabilježen je svega jedan slučaj (u Pennsylvaniji) gdje je na jednom biralištu 5, 6, strojeva bilo u kvaru i prebacilo republikanske glasove demokratima.  No stručnjaci upozoravaju kako jednako vjerovatno i obrnuto.

“To se događa svake izbore” istakao je David Dill, profesor računarstva sa Stanforda koji se protivi pretjeranom oslanjanju na tehnologiju. “Ekrani osjetljivi na dodir su pogrešno kalibrirani, pa dodir registriraju na drugom mjestu”, pojašnjava, no dodaje još jedan važan razlog zašto misli da nije posrijedi prijevara nego kvar, “Odbori su priznali grešku, i ispravili ju. Ako biste nekog prevarili, teško da biste mu to rekli”, zaključuje.

21:14 – Hillary Clinton pobijedila je na američkom otoku Guamu. Dosadašnja praksa pokazala je kako pobjednik na Guamu pobjeđuje i na izborima.

Radi se o otoku na kojem glasa nešto više od 30.000 birača, a njih 71,63 glasovalo je za Clinton.

Donald Trump za Fox News kazao je kako će ”morati vidjeti pod kojim će uvjetima” prihvatiti rezultat predsjedničkih izbora.

21:08 – Bernie Sanders, protukandidat Hillary Clinton na unutarstranačkim izborima za demokratskog kandidata objavio je na twitteru kako je glasao protiv Trumpa. “Nadam se da ćemo pobijediti Trumpa, i da ćemo ga pobijediti premoćno”, napisao je.

Demokratska koalicija protiv Trumpa i službeno je prijavila Erica Trumpa biračkom odboru  zbog objavljivanja fotografije glasanja na Twitteru.

Tvit je poslije toga obrisan. Iako neke američke savezne države dopuštaju fotografiranje listića, New York, gdje je glasao sin republikanskog kandidata, ne. Sto godina stari zakon zabranjuje vanjsko bilježenje glasovanja, a prema tumačenju, to se odnosi i na selfije i fotografije mobitelom.

20:44 – Iza Hillary Clinton stale su brojne američke zvijedze, dok se Trump ne može pohvaliti takvom podrškom.

Republikanski kandidat tvrdi da ga podržava popularni trener američkog nogometa Bill Belichick, no američka javnost je skeptična jer se četverostruki osvajač Super Bowla nije oglasio.

U Coloradu je dosad na izbore izašlo više od 2,2 miliona ljudi.

U Virginiji je svoj glas dalo oko 57,000 od 238,498 registriranih birača.

Georgia bilježi najveću izlaznost birača dosad. 2,381,416 stanovnika biralo je predsjednika.

20:40 – Donald Trump podigao je tužbu protiv izborne komisije okruga Clark u Nevadi jer su biračka mjesta bila otvorena dva sata duže, prenosi Avaz.

Naime, birači su za vrijeme zatvaranja birališta još uvijek stajali u redu, te su im ipak dopustili da glasaju.

20:35 – Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD Hillary Clinton vodi u šest od sedam ključnih saveznih država, javlja Politico, pozivajući se na podatke Votecastra, kompanije zadužene za objavljivanje i praćenje rezultata predsjedničkih izbora iz minute u minutu.

Prema ovim podacima, Clinton vodi u Coloradu, Floridi, Nevadi, Ohiou, Pennsylvaniji i Wisconsinu, dok republikanac Donald Trump ima blagu prednost u Iowi.

Colorado (pregledano 72,2 posto od očekivanog broja glasova)
Clinton 47% – Trump 42%

Florida (74,9%)
Clinton 49% – Trump 45%

Iowa (55,9%)
Clinton 45% – Trump 46%

Nevada (58,7%)
Clinton 47% – Trump 44%

Ohio (59,8%)
Clinton 46% – Trump 45%

Pennsylvania (45,9%)
Clinton 48% – Trump 44%

Wisconsin (47,9%)
Clinton 49% – Trump 43%
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*