Makedonska policija tvrdi: Spriječili smo terorističke napade

Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova poslova spriječilo je terorističke napade u Makedoniji, izjavio je danas direktor Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov.

Na konferenciji za novinare on je rekao da su uhapšene dvije osobe iz Skoplja, stare 23 i 24 godine, za koje se sumnja da su pripremale terorističke akcije i da su povezani sa povratnicima iz “Islamske države”.

Prema njegovim riječima, jedan osumnjičeni za pripremanje terorističkih akcija je uhapšen u skopskom selu Aračinovo, a drugi na Kosovu.

Hapšenje dvojice osumnjičenih za terorizam iz Skoplja bilo je dio regionalne antiterorističke operacije makedonskih, albanskih i kosovskih službi, koja je provedena 4. novembra.

Direktor BJM Makedonije, odgovarajući na novinarska pitanja, nije precizno rekao kakvi napadi su planirani, ali je kazao da su, zahvaljujući policijskoj operaciji, sve namjere osumnjičenih osujećene.

Namjere terorista su osujećene

“Njihov cilj je bilo preduzimanje terostičkih akcija na teritoriji Makedonije. Namjere i intencije ove strukture su osujećeni pravovremenim dobijanjem obavještajnih informacija”, rekao je Čavkov.

Dodao je da se radi o osobama za koje su postojale obaveštajne informacije da su povezane sa pripadnicima islamskog radikalizma, kao i sa povratnicima koji su se borili na strani “Islamske države”.

Prilikom pretresa u Skoplju i u skopskom selu Aračinovo, kako je rekao, pronađeni su mobilni telefoni sa sim karticama, fotoaparati sa mikrokarticama, metalni “bokser”, registarke oznake, metak, kompjuterska kućišta, tablet, USB i razna dokumetacija.

Protiv dvadesetčetvorogodišnjeg mještanina Aračinova podnesena je krivična prijava za terorizam i određen mu je tridesetodnevni pritvor, dok će za drugog osumničenog, koji je na Kosovu, biti zatražena međunarodna pravna pomoć, rekao je Čavkov.

Kosovska i albanska policija su u ponedjeljak su saopćile da je u koordiniranoj antiterorističkoj akciji uhapšeno ukupno 11 osoba, od kojih četiri u Albaniji, a sedam na Kosovu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*